Copiii care cântă la un instrument sunt mai deștepți
Muzica este cea mai frumoasă formă de exprimare și relaxare, dar necesită talent și foarte multă muncă pentru a avea succes. Putem spune despre copiii care cântă la un instrument că sunt mai deștepți? Iată ce spun experții.
Am mai discutat despre beneficiile muzicii asupra sănătății și în articole anterioare unde am explicat că muzica este terapie și relaxare. Acei copii care beneficiază de educație formală în muzică instrumentală s-au dovedit a avea și alte abilități. Se pare că muzica instrumentală dezvoltă atât aria auditivă, cât și cea cognitivă.
Multe femei însărcinate ascultă muzică și pun obiectul direct pe pântec pentru a-l asculta şi fătul. Mămicile întrebate au declarat că de câte ori își pun căștile pe burtică bebelușul se liniștește dacă este prea activ. Experții spun că mulți copii cu mame care au ascultat muzică în timpul sarcinii ajung să recunoască melodiile ascultate în perioada fetală.
Oamenii de știință spun că muzica creşte neuroplasticitatea creierului. Asta înseamnă că copiii aceștia pot fi mai inteligenți. Nu este suficient doar să o asculți, neapărat trebuie să încerci un instrument deoarece acesta ajută la achiziții motorii sau auditive. Printr-un instrument un copil învață o limbă nouă, cea a notelor. Se spune, de asemenea, că muzica ar ajuta la deprinderea mai rapidă a cititului și a abilităților matematice.
Anna Forés Miravalles, director adjunct la Càtedra de Neuroeducaciò UB-EDU1st, este de părere că ”muzica construiește un limbaj universal cu care interacționăm de la naștere. Are capacitatea de a activa multe zone ale creierului care intervine în procesul locomotor, emoțional și cognitiv. Joacă un rol fundamental în natura umană”.
Dovedit stiinţific
Multe studii spun că a cânta la un instrument crește volumul de materie albă și cenușie. Cântatul este considerat mult mai benefic decât ascultatul simplu. Ultimele cercetări realizate prin imagistică și studii corelaționale demonstrează că instruirea muzicală produce schimbări structurale și funcționale în creier. Muzica este considerată ca unul dintre cei mai mari potențatori ai neuroplasticității cerebrale. Muzica este un stimulent important din punct de vedere științific”, spune María Teresa Daza González, de la departamentul de Psihologie de la Universitatea Almería,
Daza González estre de părere că toți ne putem sincroniza cu muzica cumva, de exemplu dacă mișcăm din cap sau un picior pe ritm. ”prin sincronizarea asta încep tot felul de procese cognitive și motorii. Dacă ascultăm o melodie și o recunoaștem a doua oară este pentru că în memoria noastră există o urmă, o amintire. Sistemul auditiv se dezvoltă înainte de naștere, în pântec”
Nu uitați că muzica este și o comunicare, un mod de a socializa. Toți copiii ar trebui să înceapă studiul instrumentelor muzicale cât mai devreme pentru o dezvoltare cât mai armonioasă. Școala ar trebui să vadă această materie ca o componentă transversală, nu doar teorie.
Neuroplasticitate:Concept recent introdus in neuroștiință pentru capacitatea sistemului nervos de a-și modifica structura ca răspuns la o varietate de factori intrinseci și extrinseci