Dezvoltare prin artă și teatru. Asociația Teatrul Experimental Senzorial. Un teatru ajută 30 de copii din 2 centre de plasament să se dezvlote. Cum? Prin artă și teatru. Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Asociația Teatrul Experimental Senzorial derulează un proiect prin care ajută 30 de copii din 2 centre de plasament. Copiii învață să lucreze la abilitățile lor sociale. Iși dezvoltă abilitățile creative, învață să se dezvolte cognitiv și să își exerseze memoria, folosind metode de art-terapie și teatru senzorial.
Proiectul se numește „Changing Perspective” și este construit în jurul nevoilor unor copii vulnerabili. Aceștia au șansa de a-și descoperi potențialul. De asemenea, pot să ajungă să aibă încredere în ei înșiși și abilitățile lor. Aflați mai multe detalii din interviul următor. Sebastian Dobrescu, fondatorul al Asociației Teatrul Experimental Senzorial ne explică pe înțelesul nostru ce este un teatru senzorial.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum ați început acest proiect?
Sebastian Dobrescu: Proiectul „Changing Perspective” este rezultatul mai multor inițiative din trecut. De mai bine de șapte ani lucrez cu tineri și copii în cadrul unor activități de art-terapie. Am organizat spectacole și ateliere de teatru și am observat impactul lor profund asupra oamenilor. Arta și în special teatrul senzorial îi pot ghida pe cei ce se află în căutarea unei reconfigurări personale sau profesionale.
Acum câțiva ani am avut oportunitatea să mă implic într-un proiect cultural în care am lucrat cu 20 de copii dintr-un cartier izolat și defavorizat economic din Timișoara. Am petrecut cu ei zi de zi timp de 2 săptămâni. Am organizat diverse activități și ateliere, am învățat și trăit cu ei pas cu pas. Inocența, blândețea și deschiderea copiilor, atât de pură și instinctivă, în ciuda mediului nu tocmai prietenos cu copiii, m-a sensibilizat și m-a atins, motivându-mă să încerc să mai lucrez și cu alți copii defavorizați.
De-a lungul timpului am mai încercat să găsesc susținere financiară și sprijin din partea autorităților ca să pot să ajut și alți copii din acel cartier, însă nu am reușit. La finalul anului 2020, însă, am reușit cu ajutorul Kaufland România să pot să îmi formez o echipă și să lucrez cu 30 de copii din două centre de plasament din județul Timiș.
ȘTIRI PENTRU COPII: Care sunt activitățile prin care copiii se pot dezvolta?
Sebastian Dobrescu: Timp de 12 săptămâni organizăm ateliere pentru copii – jumătate cu activități de explorare artistică și jumătate cu teatru senzorial. Astfel, în prima parte a proiectului copiii au participat la ateliere de teatru clasic, de pictură, de muzică, de dans, de ceramică, de confecționare de instrumente muzicale din materiale reciclate. Iar în cea de-a doua parte (ianuarie – februarie 2021), ne vom cufunda în tainele teatrului senzorial. La final vom organiza un mic spectacol cu toți copiii.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum reacționează copiii la aceste activități? Se implică?
Sebastian Dobrescu: Copiii au reacționat bine. S-au implicat progresiv. Am observat că s-au deschis mai mult cu cât au văzut că pot să aibă încredere în activități și în noi. După primele două săptămâni deja erau complet cooperanți, entuziasmați și nerăbdători să vină ziua în care urma avem următorul atelier. Mi se pare ca este o experienta care te învață sa fii umil. Pentru că vii în fața acelor copii și ei îți dau din energia lor necondiționat.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce este un teatru senzorial?
Sebastian Dobrescu: Spre deosebire de teatrul clasic, în cel senzorial spectatorii sunt protagoniști. Ei trec pe rând prin toate etapele unei povești, fiind personajele principale. Participanții experimentează un traseu care este gândit pentru a fi individual și în care interacționează direct cu alte personaje. Se numește senzorial pentru că participanții sunt legați la ochi, iar din acel moment scena este doar în imaginația lor. Ceilalți actori folosesc mijloace senzoriale precum miros, gust, simț, auz pentru a construi cât mai fidel spectacolul în scena minții sale.
Acest tip de teatru a fost conceput special pentru efectul lui psihoterapeutic, iar dimensiunea de teatru senzorial, în care spectatorul renunță la un simț pentru a le putea explora mai profund pe celelalte, este un detaliu definitor în acest sens.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cine îl poate vizita și când?
Sebastian Dobrescu: Din cauza pandemiei, nu avem activități planificate. Acum lucrăm strict cu copiii din cele două centre de plasament, dar în regim online deoarece nu vrem să punem sănătatea nimănui în pericol.
Sperăm ca în vara anului 2021 să putem să punem „în scenă” alte spectacole. Până atunci suntem implicați într-o campanie de fundraising organizată de Donează cu Pago, în care încercăm să strângem fonduri pentru a începe o serie de ateliere și spectacole de teatru senzorial, organizate cu ajutorul publicului, pentru public, în București.
Dacă vom reuși să atingem pragul fundraisingului, vom începe cu siguranță activitatea în capitală pana la începutul verii. Fundraisingul poate fi accesat de pe aplicația de mobil Pago sau de pe doneaza.pago.ro.
Până ne reîncepem activitatea, oricine este curios sa experimenteze teatrul senzorial sau să țină legatura cu noi poate să o facă urmărindu-ne pe paginile noastre de Facebook (www.facebook.com/Asylumlabyrinth) și Instagram (https://www.instagram.com/asylum.labyrinth/).
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum a luat naștere acest tip de teatru?
Sebastian Dobrescu: Teatrul Senzorial Labirint a fost conceput de un regizor galez, Iwan Brioc, care la începutul anilor ‘90 a contopit doua influențe. Pe de o parte s-a îndrumat din munca antropologui teatral Enrique Vargas, iar pe de altă parte inspirându-se din Teatrul Oprimaților a lui Augusto Boal. A dat astfel naștere unei forme de artă performativă care este la întâlnirea dintre mindfulness și teatru.
În principiu, Iwan Brioc a vrut să găsească o metodă în care teatrul și concepte filozofice asupra felului de a-ți trăi viața pot împărtăși un numitor comun. Așa s-a născut Teatrul Senzorial Labirint, care apoi s-a manifestat în mai multe orașe pe diferite continente.
În prezent, Asociația Teatrul Experimental Senzorial este una dintre cele mai longevive inițiative din lume ce lucrează constant cu această metodă.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum se desfășoară un spectacol?
Sebastian Dobrescu: În momentul în care se înregistrează, fiecare spectator primește o oră exactă la care trebuie să se prezinte. La ora stabilită îl vom ghida către începutul traseului. Acolo, în funcție de spectacol, va fi transportat în alt timp și spațiu. Un actor îl va ghida. Acesta va avea un rol flexibil ce îi permite și loc pentru improvizație și pentru schimbarea cursului poveștii, în funcție de participant.
Pe parcursul primului moment, actorul îi va da indicii subtile despre rolul său (al spectatorului) în spectacol.
De acolo, odată ce prima parte s-a terminat iar participantul a aflat ce trebuia să știe, va trece la al doilea moment unde un alt actor îl așteaptă cu o altă provocare. La un moment dat, parcurgând o serie de momente, el va fi legat la ochi. Iar de acolo totul devine un roller-coaster emoțional și spiritual. Întregul spectacol durează între 40 și 60 de minute pentru fiecare spectator.
Am primit feedback-uri din partea unor persoane care au participat de 4 sau 5 ori la spectacol. De fiecare dată au ieșit cu percepții diferite. Asta înseamnă că nu este niciodată prea mult ca oamenii să încerce să se descopere și să își intre în cele mai îndepărtate unghere ale minților lor.
ȘTIRI PENTRU COPII: Povestiti-ne mai multe detalii despre proiectul „Changing Perspective”.
Sebastian Dobrescu: „Changing Perspective este un proiect construit în jurul art-terapiei. Cu rădăcini în psihanaliză, aceasta este creditată de specialiștii în neuroștiințe precum o terapie cognitivă și de wellbeing. Ea lucrează cu emoții, abilități și creativitate pentru a vindeca, pentru a scoate la iveală potențial ascuns și pentru a exprima trăiri, dar și pentru pentru a gestiona situații dificile.
Terapia prin artă se folosește de multiple metode, mijloace și materiale pentru a-și atinge scopul. De la pictură, la colaje, la olărit, sculptură, muzică, dans sau teatru, toate aceste modalități sunt unele care pot să schimbe traiectoria celor care beneficiază de ele.
Pe tot parcursul proiectului „Changing Perspective” monitorizăm progresul copiilor cu ajutorul psihologilor din centrele de plasament. Dar și a unui psiholog care va agrega toate datele și le va interpreta. Vrem ca la finalul proiectului munca noastră să se răsfrângă într-un mod pozitiv asupra copiilor.
Ne gândim să îi inspirăm și pe alții să facă astfel de proiecte. Și, de aceea, la final, ne vom prezenta rezultatele sub forma unui infografic. Vrem să fie cât mai simplu de înțeles. Să fie despre cum am atins viețile acestor copii. Să putem să spunem mai departe de metoda noastră.
Proiectul nostru se numără printre cele finanțate prin programul „În stare de bine”. Acesta este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
ȘTIRI PENTRU COPII: Care spectacol le place cel mai mult copiilor?
Sebastian Dobrescu: Suntem abia la jumătatea proiectului și nu aș vrea să sar acum la concluzii. Din câte am văzut, le-a plăcut mult atelierul de dans și muzică, dar s-au descurcat bine și la teatru. Cred că la final voi putea să spun pentru că mai avem și partea de teatru senzorial pe care să o parcurgem. Aceasta este o componentă importantă per ansamblu al întregului proiect. Ne-ar plăcea să putem să organizăm o extensie a proiectului prin care să facilităm copiilor o deschidere către mai multe spectacole și evenimente. Suntem optimiști și o să vedem încotro ne îndreaptă timpul. Îi invităm pe cititorii ȘTIRI PENTRU COPII să ne urmărească activitatea!
Vulnerabil: care poate fi atacat ușor; care are părți slabe, defectuoase, criticabile;
Sursa foto Pixabay / stux