Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Bhutan, țara unde fericirea oamenilor este mai importantă decât economia
Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai sunt și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Bhutan, țara unde fericirea oamenilor este mai importantă decât economia.
Bhutan este o țară aflată în sud-estul Asiei, la granița dintre India și China. Având o dimensiune de 38.394 km2, Bhutan se poziționează pe locul 133 în lume ca și mărime. Populația țării este de aproximativ 790.000 de persoane. Asta înseamnă că Bucureștiul, capitala României, este de două ori mai populat.
Țară cu o vechime de 4000 de ani
Descoperirile arheologice arată că Bhutan a fost locuită încă din anul 2000 î.Hr. Teoriile arheologilor spun că pe atunci statul se numea Lhomon (Întunericul sudic) sau Monyul (Pământul întunecat).
Din păcate, foarte multe informații istorice despre Buthan au fost pierdute atunci când Punakha, capitala istorică, a luat foc, în anul 1827.
Prima monarhie ereditară a fost instaurată în anul 1907. Până în acel moment, țara fusese condusă de diferiți stăpâni de război. Monarhia a funcționat până în anul 2008, atunci când al Patrulea Rege a renunțat la tron și a introdus democrația în Bhuta. Este important de spus că până în anul 1999 televiziunea și internetul au fost interzise în această țară, cea ce face ca Bhutan să fie ultima țară care le introduce.
Fumatul este ilegal în Bhutan
Sănătatea și respectul neobișnuit față de natură sunt câteva dintre lucrurile care scot Bhutan în evidență. Fumatul de produse făcute din tutun este ilegal. Vânatul și pescuitul (cu excepția eliberării peștilor) sunt, de asemenea, ilegale. Urcarea pe vârfurile munților este interzisă. Motivul este simplu. Locuitorii din Bhutan consideră că acolo își au lăcașul spiritele. De asemenea, Bhutan este singura țară din lume unde fericirea oamenilor este mai importantă decât economia.
Statul se asigură că turiștii sunt tratați foarte bine
Între anii 2012 și 2016, numărul de vizitatori anuali a crescut cu 24%. Asta înseamnă că țara a fost vizitată de 54,600 de oameni în plus. Deși pare un număr mic, acest lucru se datorează condițiilor stricte impuse de statul bhutanez turiștilor. Pentru a putea vizita Bhutan trebuie să cheltuiești o sumă minimă pe zi.
Dacă se călătorește în grup, suma minimă care trebuie cheltuită zilnic de o persoană este de 250 de dolari. Pentru excursiile individuale, aceasta e mai mare – 290 de dolari. De asemenea, călătoriile pot fi planificate doar prin agențiile bhutaneze de turism.
“Această taxă are ca scop controlarea numărului de vizitatori care intră zilnic în Bhutan”, a declarat pentru Forbes Tshering Choujur, un ghid turistic buthanez care a participat timp de două luni la diferite cursuri organizate de guvern pentru a-și primi licența. “Toată lumea ar veni dacă guvernul ar stabili ca suma minimă cheltuită pe zi să fie 100 de dolari. Acest lucru ar fi problematic, afectând atât natura cât și cultura noastră”, a mai spus ghidul.
Suma minima care trebuie să fie cheltuită pe zi nu este singura condiție impusă de guvernul bhutanez. Deja dinainte să viziteze țara, turiștii trebuie să plătească o sumă considerabilă de bani uneia dintre companiile de turism din Bhutan. Acești bani sunt virați direct în contul Consiliului de Turism din Bhutan. Odată ce turiștii se întorc la ei în țară, statul trimite banii agențiilor de turism. Acest lucru are ca scop asigurarea unor servicii impecabile turiștilor.
Principala atracție în Buthan, pe lângă peisajele naturale, este sentimentul de pace. Toți turiștii au fost impresionați de politețea și de căldura cu care au fost primiți de către localnici. Acest lucru este foarte important deoarece promovează turismul în zona rurală iar lumea este mai înclinată spre a descoperi țara.