Din ce sunt confecționate patinele din Epoca Bronzului?
Din ce sunt confecționate patinele din Epoca Bronzului? V-ați întrebat vreodată ce patine foloseau oamenii înainte? O pereche de patine foarte vechi a fost descoperită și este expusă la Bastionului Maria Theresia. Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENTUR COPII.
Patinele sunt foarte vechi și sunt confecționate din oase de cal și vacă. Acestea sunt vechi de milenii. Cercetătorii au descoperit că erau folosite pentru distracțiile de iarnă ale copiilor din neolitic. Patinele sunt astăzi exponate de colecție, pe care Muzeul Național al Banatului le prezintă în inima Bastionului.
Este vorba despre patru oseminte de origine animală. Două dintre ele provin din Sânnicolau Mare. Au fost datate în perioada neolitică, iar vizavi de celelalte două, experții muzeografi au rețineri pentru a aproxima perioada lor de proveniență, dat fiind faptul că informațiile de care dispun nu sunt complete. Totuși, au fost atribuite perioadei preistorice.
„Nu este nici un dubiu privind faptul că primele patine pentru gheață au fost realizate din oase de animale (mai ales cal și vacă, precum cele expuse) și erau legate de picioare cu ajutorul unor fâșii din piele, iar pentru a înainta, patinatorul se ajuta de o tijă din lemn. Cercetătorii consideră că astfel de patine din oase puteau fi folosite și la sănii, diferența fiind reprezentată de modul de prindere, acestea prezentând de obicei orificii în suprafața posterioară a osului, pentru a permite fixarea piciorului saniei”, spun reprezentanții instituției culturale.
Când pot fi văzute?
Exponatele pot fi văzute pe parcursul lunii ianuarie la etajul 1 al Bastionului Maria Theresia, de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.
Patinele din oase datează din Epoca Bronzului (aproximativ 3000 î.e.n.) și au fost descoperite în nordul Rusiei. Cercetătorii de la Universitatea Oxford și Universitatea Milano au realizat un studiu în care au concluzionat că patinele apar în Scandinavia și Țările de Jos, ca urmare a nevoii locuitorilor de a traversa marile lacuri înghețate și a reduce astfel efortul și timpul depus pentru a vâna, pescui, transporta bunuri și chiar pentru a comunica.
Dicționar
Neolitic: perioadă din istoria omenirii care a urmat după mezolitic și a precedat epoca metalelor, caracterizată prin folosirea uneltelor de piatră șlefuită și de bronz, prin apariția agriculturii primitive, a creșterii vitelor și a olăritului; epoca pietrei șlefuite;