Locuri de poveste din România. După pandemie vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, azi continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Locul pe care vi-l prezentăm astăzi este Platoul Meledic, o zonă protejată de interes național. Platoul Meledic este situat în satul Mânzălești, în apropierea orașului Buzău. Dacă sunteți din Timișoara, ați avea de parcurs aproximativ 600 km până acolo. De la București sunt 170 km, de la Cluj aproximativ 450 km, iar de la Iași în jur de 280 km.
Iată cum a fost descris Platoul Meledic de către francezul Alain Richard: „Meledic este centrul multor excursii foarte interesante. Fără a părăsi domeniul, se poate merge prin vaste peșteri care se aruncă în imensa masă de sare de piatră care se extinde acolo.
Meledic oferă încă multe alte atracții care pot ispiti turiștii, cum ar fi frumoasele păduri ale reliefului care îl înconjoară, vârfurile de calcar etc. Geologii și mineralogiștii pot culege o recoltă amplă acolo, rocile din jur fiind foarte fosilifere, aproape singurele de acest fel din România – iar iubitorii de natură vor găsi acolo satisfacții care ar lua prea mult timp să fie enumerate”.
Lacul fără fund și cea mai lungă peșteră de sare din Europa
Aici aveți ocazia să vedeți lacul Meledic, numit și „lacul fără fund”. Această denumire este legată de istorie, dar și de o legendă. La sfârșitul anilor 1800 un car plin cu butoaie de apă minerală s-a prăbușit în lac. De aici s-a născut apoi legenda conform căreia nu a fost vorba de un accident și că în butoaie se afla o comoară, nu apă.
Tot la Mânzălești puteți vizita și cea mai lungă peșteră de sare din Europa și a doua din lume după peștera Malham din Israel. A fost descoperită la 13 septembrie 1980 de către Ica Giurgiu și Gabriel Silvașanu. Are o lungime de 1257 de metri, ceea ce a reprezentat un nou record mondial pentru peșterile cu sare. S-a putut pătrunde din nou în ea în octombrie 1985, se arată pe site-ul meledic.com.