Macul albastru de Himalaya, o adevărată frumusețe a naturii
Cu toții știți ce sunt și cum arată macii. Acele flori roșii care înfrumusețează câmpurile și a căror semințe dau un gust aparte cozonacilor. Însă nu toți macii sunt roșii. ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește astăzi despre macul albastru de Himalaya, o adevărată frumusețe a naturii.
Albastru este o culoare frumoasă, o culoare pe care suntem obișnuiți să o vedem pe cer, haine sau obiecte. Mai puțin în natură. Poate acesta este și motivul pentru care această plantă este cu adevărat specială și ne pare atât de minunată.
Denumirea științifică a macului albastru de Himalaya este Meconopsis. Botanistul francez Viguier a fost cel care, la începutul secolului XIX (1814) descria pentru prima oară această plantă. Floarea crește cu precădere în munții Himalaya, la altitudini înalte, pe crestele acestor munți existând peste 40 de specii de Meconopsis, scrie garbo.ro.
Macul albastru de Himalaya este atât de îndrăgit în Regatul Bhutan încât este considerat ca fiind floarea națională a țării. Pentru oamenii de acolo acest mac reprezintă simbolul fericirii, al păcii și al armoniei. Locuitorii țării cred că dacă vezi o astfel de floare vei avea parte de noroc și binecuvântări.
Cultivarea macului albastru de Himalaya
Macul albastru de Himalaya poate fi cultivat și la noi în țară, însă este destul de pretențios. Necesită o îngrijire atentă și o atenție sporită. Pentru el, nu iarna este o problemă. Rezistă gerului de la noi din țară. Mai ales că acum nu prea mai avem parte de ierni atât de reci. În schimb, vara îi poate fi fatală. Nu se înțelege deloc cu poluarea și canicula, de aceea trebuie cultivat în locuri umbrite, sub copaci, de preferat conifere.
Dat fiind faptul că își are originile la altitudini mari, macul albastru de Himalaya iubește solul umed. Deci, dacă vă hotărâți să plantați maci albaștri, țineți minte că nu trebuie să lăsați niciodată pământul să se usuce. Dacă nu este îngrijit corect, florile macului se decolorează având nuanțe roz-violet. Dacă îi sunt asigurate toate condițiile, planta va crește tot mai mare de la un an la altul. Iar când tufa este suficient de mare și de dezvoltată, aceasta poate fi împărțită. Însă nu mai devreme de cinci ani.
Dacă sunteți hotărâți să plantați maci albaștri și cumpărați semințe, iată câteva indicații oferite de ingrijireaflorilor.ro: „Daca totuși vă încumetați să plantați semințele, mai întâi trebuie să le țineți la rece. Timp de o lună vor sta într-un șervețel ud, în frigider. După aceea puteți să le însămânțați. Pentru că sunt foarte mici, nu le acoperiți cu pământ, trebuie doar să le presărați pe substrat și să apăsați ușor ca să adere. Recipientul îl puneți la lumină, dar nu în soare direct. Pulverizați permanent și nu lăsați substratul să se usuce. Atenție și la temperatură, semințele germinează la 18 grade”.