Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri românești de Bobotează
Astăzi, 6 ianuarie, se celebrează una dintre cele mai populare sărbători și anume Botezul Domnului – Boboteaza. ȘTIRI PENTRU COPIIvă prezintă câteva din cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri românești de Bobotează.
În termeni grecești, Boboteaza mai este numită „Epifania” (arătarea) sau „Teofania” (arătarea sau descoperirea lui Dumnezeu). În funcție de zonele țării, oamenii sărbătoresc diferit Boboteaza. Dar totuși, astăzi se întâmplă ceva în toată țara, indiferent de regiune. Toate apele pământului sunt sfințite. Preoții fac o slujbă numită „Agheasma mare” sau „Feștania mare”, iar ea se face numai cu ocazia acestei sărbători. De asemenea, cu ocazia acestei sărbători preoții merg să sfințească casele credincioșilor.
Toate tradițiile și obiceiurile de Bobotează au două scopuri bine stabilite. Unul presupune alungarea spiritelor rele care circulă libere de la Crăciun, iar celălalt scop urmărește atragerea belșugului în anul următor.
Tradiții și obiceiuri
Unul din obiceiuri este aruncatul crucii. Ce presupune asta? Preoții aruncă crucea în apă, iar tinerii curajoși trebuie să o scoată la mal. Se spune că persoana care aduce crucea la mal va avea parte numai de bine și va fi ferit de boli.
Și vremea are o însemnătate. Se spune că dacă de Bobotează vremea e frumoasă, anul va fi bogat în pește și pâine. De asemenea, se mai zice că dacă vremea a fost rece până acum, de acum încolo se va încălzi. Iar dacă până acum a fost cald, vremea se va răci.
În Moldova se respectă mai multe tradiții de Bobotează. Se încep pregătirile chiar cu o seară înainte când gospodinele gătesc chiar și 12 feluri de mâncare. Și în Maramureș se face de cu seara curățenie și mâncare pentru Bobotează. Totodată, femeile pun sub fața de masă câte o mână de fân și una de ovăz. După ce preotul sfințește locuința, ovăzul și fânul este dus animalelor.
Tot în Maramureș există tradiția întoarcerii oalelor cu gura în jos. Se face asta pentru a împiedica spiritele rele să se ascundă în ele. Tot pentru a feri casa de rele, la tocul ușii și la geamuri se pun fire de busuioc. Și în Bucovina se face de mâncare cu o seară înainte. În ziua de Bobotează, toate cele gătite sunt așezate pe o masă în camera cea curată, pentru a fi stropite de preot cu Agheasmă.
Există tradiții și pentru fetele nemăritate. Una dintre ele se numește ritualul lumânărilor. Ca să afle care le este alesul, fetele trebuie să ia o farfurie cu apă și să pună în ea două lumânări. Una din ele reprezintă fata, iar cealaltă băiatul pe care-l place. Dacă cele două lumânări se apropie, înseamnă că cei doi se vor căsători.