2021 – anul internațional pentru eliminarea muncii copiilor
Cu siguranță cu toții am început noul an setându-ne anumite rezoluții. Rezoluția ONU pentru 2021 este aceea ca acest an să devină anul internațional pentru eliminarea muncii copiilor. Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Anul 2021 a fost declarat Anul internaţional pentru eliminarea muncii copiilor („International Year for the Elimination of Child Labour”). La 25 iulie 2019, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat în mod unanim rezoluţia privind această decizie şi a cerut Organizaţiei Internaţionale a Muncii să preia iniţiativa implementării, relatează Agerpres.
La 1 iunie 1999 a avut loc, la Geneva, Conferinţa Generală a Organizaţiei Internaţionale a Muncii. Cu acel prilej, la data de 17 iunie, a fost adoptată Convenţia privind cele mai grave forme ale muncii copiilor. Documentul are la bază, printre altele: Convenţia şi Recomandarea privind vârsta minimă de angajare (1973); Rezoluţia privind eliminarea muncii copiilor, adoptată la Conferinţa Internaţională a Muncii la cea de-a 46-a sesiune a sa (1996); Convenţia drepturilor copilului, adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite (1989), precum şi Convenţia suplimentară a Naţiunilor Unite privind abolirea sclaviei, a comerţului cu sclavi şi a instituţiilor şi practicilor similar sclaviei (1956), potrivit cdep.ro.
COVID-19 şi exploatarea copiilor prin muncă
Iniţiativa declarării anului 2021 ca an internaţional pentru eliminarea muncii copiilor este cu atât mai relevantă, cu cât criza provocată de pandemia de COVID-19 riscă să ducă la intensificarea fenomenului. În acest sens, raportul „COVID-19 şi exploatarea copiilor prin muncă: o perioadă de criză ce impune luarea unor acţiuni” publicat în iunie 2019 de Organizaţia Internaţională a Muncii şi UNICEF atrage atenţia că „Odată cu scăderea vertiginoasă a veniturilor familiilor din cauza pandemiei, în lipsa sprijinului, multe dintre ele pot recurge la munca efectuată de copii”, conform unicef.org.
2021 – anul internațional pentru eliminarea muncii copiilor
„Adoptarea de măsuri imediate şi eficiente pentru a eradica munca forţată, pentru a pune capăt sclaviei moderne şi traficului de fiinţe umane şi pentru a asigura interzicerea şi eliminarea celor mai grave forme ale muncii copiilor, inclusiv recrutarea şi utilizarea copiilor-soldaţi, şi până în 2025, eliminarea muncii copiilor în toate formele sale”, se arată în proiect la punctul punctul 8.7, conform http://dezvoltaredurabila.gov.ro.
Dicționar
Rezoluție:hotărâre luată în urma unor dezbateri colective;