Animale care trebuie să ”treacă strada” pentru a supraviețui
Animalele sălbatice se luptă zilnic să supraviețuiască în mediul lor natural, însă mâna omului a pătruns prea adânc în pădure, junglă, apă sau aer nelăsând loc necuvântătoarelor. Astăzi vă povestim despre animale care trebuie să treacă strada pentru a supraviețui. Iată mai multe detalii despre cum puteți proteja și voi natura prin poduri și tuneluri speciale.
Oamenii au construit poduri, autostrăzi, porturi, etc. peste tot pe glob. Animalele parcă nu mai au loc de noi nici în aer unde am pus fire și iluminatoare! Noi suntem cei care interferăm cu habitatul animalelor și îl distrugem voluntar sau involuntar.
Putem ajuta animalele prin construcția de poduri sau tuneluri în locurile unde șoseaua este prea periculos de traversat pentru ele. De ce? Multe animale se chinuie să străbată distanțe mari în căutarea hranei sau a adăpostului. Putem spune că este parte din migrația lor naturală și din instinctul de supraviețuire.
Mulți oameni lucrează pentru a ajuta animalele prin crearea ”coridoarelor sălbatice” – încercând să reconecteze zonele naturale mai mici, astfel încât animalele să se poată deplasa în zone mai mari. Un pas important în crearea acestor coridoare este construirea podurilor și tunelurilor pentru a oferi animalelor o modalitate de a traversa în siguranță drumurile periculoase.
Aceste schimbări nu ajută doar animalele, ci salvează și vieți omenești, evitând accidentele. Numai în SUA, în fiecare an sunt aproape 40.000 de accidente cauzate de autoturisme și camioane care lovesc animale sălbatice.
Iată câteva exemple de drumuri prin sălbăticie:
Un pod peste o autostradă aglomerată din Utah. În 2018, Utah a construit un pod pentru animale sălbatice peste autostrada extrem de traversată I-80. A fost creat un gard de 4,8 kilometri pentru a ghida animalele spre pod. În mod normal, animalelor le ia mult timp să descopere și să înceapă să folosească poduri amenajate pentru ele. Experții nu se așteptau ca podul să aibă mult trafic timp de câțiva ani. Recent un video a arătat multe animale cum trec podul.
Un alt exemplu de pod eco îl găsim în India. În statul Uttarakhand din India, departamentul forestier a construit un ”pod ecologic” special, realizat din materiale naturale. Podul are o lungime de 27,5 metri și traversează una dintre cele mai aglomerate autostrăzi din zonă.
Deși podul este la înălțime în copaci, lucrătorii departamentului forestier speră că podul va ajuta și animalele mai mici de pe sol. Ei le reamintesc șoferilor prin indicatoare că se află într-o zonă naturală importantă, cu o mulțime de animale sălbatice. Deja, podul a atras atenția tuturor. Mulți oameni făcându-și selfie-uri în față.
Un alt exemplu este un pod de frânghie pentru a ajuta gibonii pe cale de dispariție în China. Pe insula Hainan din China, în 2015, oamenii de știință au creat un pod special pentru primate. Gibonii Hainan – primatele cele mai periclitate ale lumii – traversează în mod normal pădurea legănându-se sus în copaci.
După un taifun în 2014, alunecările de teren au provocat goluri uriașe în pădure, care au forțat gibonii să facă salturi periculoase. Oamenii de știință au creat un pod de frânghie simplu și ieftin, care a rezolvat problema.
Soluții peste tot pe glob
Oamenii din alte țări caută să încerce idei similare. În Brazilia, de exemplu, oamenii de știință vor să creeze poduri pentru a ajuta animalele să traverseze sutele de mile de autostradă care traversează pădurea tropicală amazoniană.
Vă mai povestim că în SUA există un pod atât pentru animale, cât și pentru oameni. Parcul Phil Hardberger din San Antonio, Texas, a inaugurat recent acest pod despre care se spune că este cel mai mare pod sălbatic din SUA. Se pare că a fost folosit deja de căprioare.