Sunteți pasionați de fotografie? Muzeul Stiinței și Tehnicii „Ștefan Procopiuˮ din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldovaˮ Iași organizează, la sediul Muzeului „Poni – Cernătescuˮ, expoziția temporară de tehnică fotografică „Micro Foto Artˮ.
Tema propusă este ilustrată prin diversitatea materialelor expoziționale vintage existente în colecția muzeului. E vorba album de epocă, fotografii de epocă (calotipie, ferotipie), aparate de tehnică fotografică de excepție.
De la cele mai populare aparate de fotografiat produse la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX de marile firme de profil din S.U.A, Germania, Anglia ș.a. Se disting Eastman Kodak, Zeiss Ikon, Voigtlander, Agfa, ș.a. până la cele care utilizau ca suport de înregistrare pelicula pe celuloid, realizate în Germania (Practiflex), Rusia (Zorki, Kiev) și România (Optior). Piesele reprezentative prezente în expoziție exemplifică evolutiv perioade importante care au marcat istoria tehnicii fotografice.
Expoziţia va putea fi vizitată. Evident vor fi respectate normele impuse în contextul pandemiei, în spaţiul Muzeului „Poni-Cernătescu” (strada Mihail Kogălniceanu la nr. 7B), în perioada 29 decembrie 2020 – 31 ianuarie 2021, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 17.00 (ora 16.30, ultimul bilet). Curator expoziție: muzeograf Camelia Elena Pralea – Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”.
Când a fost făcută prima fotografie?
Prima fotografie care prezintă o ipostază din realitate se numește „Vedere de la fereastra din Le Gras”. Aceasta a fost realizată în anul 1827 de către inventatorul francez Nicéphore Niépce (1765-1833).
Poza cu pricina a fost captată prin calotipie. Acesta este un vechi procedeu de fotografiere în care se folosea clorura de argint ca sensibilizator și cea de sodiu sau iodura de potasiu pentru fixare și a fost realizată în iunie sau iulie 1827.