Copiii sunt în pericol încă înainte de a se naște. Cercetătorii au făcut o descoperire alarmantă. Unde au fost descoperite particulele de microplastic? Un studiu a scos la iveală faptul că bebelușii sunt primii afectați. Aflați mai multe informații de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Oamenii de știință au făcut o descoperire uluitoare și alarmantă. Pentru prima dată, cercetătorii au găsit particule de microplastic în placenta umană. Placenta este un organ care se creează în uter în timpul sarcinii. Placenta oferă oxigen și hrană sugarului din burtă, eliminând în același timp „deșeurile”.
Conform unui studiu publicat în Environment International la începutul lunii decembrie, cercetătorii au descoperit că aceste particule ajung inclusiv în placentă. Pe termen lung, acest plastic afectează copiii.
„Impactul particulelor de microplastic asupra sănătății organismului este încă necunoscut”
Cercetătorii au spus că particulele de microplastic ar putea transmite compuși sintetici care ar putea provoca vătămări pe termen lung sau ar putea deranja embrionul în dezvoltarea sa.
Particulele au fost găsite în placentele a patru mame care au avut sarcini și nașteri tipice. Particulele de microplastic s-au distins atât pe părțile fetale, cât și pe cele materne ale placentei, inclusiv în stratul în interiorul căruia se creează embrionul.
12 particule de plastic
Au fost găsite douăsprezece particule de microplastic. Doar aproximativ 4% din fiecare placentă a fost investigată, indiferent de caz. Pornind de aici, se crede că prezența plasticului în placentă e mult mai mare. Toate particulele analizate erau materiale plastice care fuseseră colorate în albastru, roșu, portocaliu sau roz. Și care ar fi putut proveni inițial din vopsele sau machiaj ori din articolele de igienă intimă.
Microplasticele aveau, în general, o dimensiune de 10 microni (0,01 mm), ceea ce înseamnă că sunt suficient de mici pentru a fi transportate în sistemul circulator. Este posibil ca particulele să fi pătruns în corpul sugarilor, însă specialiștii nu au putut evalua acest lucru.
„Este ca și cum ai avea un copil cyborg. Nu mai este compus doar din celule umane, ci dintr-un amestec de entități biologice și anorganice”, a spus Antonio Ragusa, director al departamentul de obstetrică și ginecologie la Clinica de urgență San Giovanni Calibita Fatebenefratelli din Roma. „Mămicile au rămas uluite”, a continuat el.
Plastic nesigur
În cadrul studiului, publicat în jurnalul Environment International, analiștii au concluzionat că „datorită activității vitale a placentei în susținerea schimbării evenimentelor și în desfășurarea unei interfețe cu climatul exterior, prezența unui material plastic nesigur implică o îngrijorare incredibilă. Ar trebui efectuate examinări suplimentare pentru a evalua dacă prezența microplasticelor poate declanșa reacții sigure sau poate determina sosirea unor poluanți otrăvitori, provocând daune. Impactul supra copiilor include dezvoltarea fetală diminuată”.
Stilul de viață poate provoca apariția microplasticelor în organism
„Particulele nu au fost identificate în placente de la alte două femei participante la studiu, ceea ce ar putea fi rezultatul unor diete sau stiluri de viaţă diferite”, au precizat oamenii de ştiinţă.
Poluarea cu microplastic
Poluarea cu microplastic a ajuns în fiecare colţ al planetei, de la vârful Muntelui Everest până în locurile cele mai adânci ale oceanelor. Se cunoaşte deja că oamenii ingerează astfel de microparticule prin alimente şi apă şi că le inspiră din aerul ambiental.
Efectele microplasticelor în organism
Efectul lor în organism este necunoscut încă, însă oamenii de ştiinţă subliniază urgenţa necesităţii unei evaluări, în special pentru bebeluşi. În octombrie, cercetătorii au dezvăluit că bebeluşii hrăniţi cu formule pe bază de lapte în biberoane de plastic înghit milioane de particule pe zi. În 2019, specialiştii au raportat descoperirea unor particule având ca origine poluarea atmosferică în secţiunea fetală a placentelor, indicând că bebeluşii nenăscuţi sunt expuşi şi aerului afectat de traficul auto şi de arderea combustibililor fosili.
Dicționar
Microplastic: bucăți foarte mici de plastic care poluează mediul;
Fetală: produs de concepție a unui mamifer, care a depășit stadiul de mamifer, făt;