18 decembrie: Ziua Mondială a Limbii Arabe. De ce este specială această limbă?
Astăzi, 18 decembrie este Ziua Mondială a Limbii Arabe. Sărbătorim o limbă unică şi diversitatea culturală. Ziua de astăzi este oportunitatea perfectă de a afla lucruri noi. Ce se întâmplă în această zi, cum se sărbătorește și de ce este specială această limbă? Aflați în cele ce urmează.
Ziua Mondială a Limbii Arabe este celebrată anual la 18 decembrie, începând din 2012. În această zi, în 1973, Adunarea Generală a ONU a adoptat limba arabă ca limbă oficială a Organizației, a șasea din lista limbilor oficiale, alături de engleză, franceză, spaniolă, rusă și chineză. În fiecare an se organizează evenimente culturale în toate țările din lume unde există nativi arabi, dar și la centrele lingvistice care țin cursuri în această limbă
Ce este atât de fascinant la această limbă?
Limba arabă reprezintă un pilon al diversității culturale a umanității. Este una din cele mai răspândite limbi din lume. Peste 290 de milioane de persoane din lume o vorbesc. Araba poate fi clasică sau dialectală, sub formă de exprimarea orală sau scriere poetică. Limba arabă a ”dat sensuri noi” în domenii precum arhitectura, filosofia, poezia și muzica.
Știai că arabii au preluat de la indieni în secolul IX semnele pe care noi le numim astăzi ”cifre arabe”? Fără ei noi am fi rămas la cifre romane. “Zero” este invenția cea mai importantă a sistemului de cifre arabe.
Așa cum le cunoaștem astăzi, cifrele arabe au fost descrise de un savant (matematician, astronom, geograf) persan, Al Khawarizmi, din secolul al IX-lea, ale cărui opere, scrise în limba arabă, au facilitat introducerea algebrei în cultura europeană. De altfel, de la el, cel care este considerat “Părintele algebrei”, au rămas termenii de algebră și algoritm.
”Limba arabă este un mod de a pătrunde într-o lume o istorie bogată, credințe diferite, obiceiuri și tradiții orientale. Araba a jucat un rol de catalizator în cunoaștere, promovând diseminarea științelor şi filosofiilor grecești și romane în Renașterea europeană. Aceasta a ușurat un dialog al culturilor de-a lungul drumurilor mătăsii, de pe coasta Indiei până în Cornul Africii” – notează site-ul UNESCO.
„Deși are partea sa de amenințare la adresa multilingvismului, inteligență artificială reprezintă şi o sursă formidabilă de oportunități și perspective. Odată cu dezvoltarea instrumentelor de traducere instantanee, poate facilita dialogul între popoare și culturi. Cu ajutorul ”tutorialelor” îmbunătăţite și personalizate, ar putea, de asemenea, să ușureze învățarea mai multor limbi și astfel să promoveze dezvoltarea limbii arabe”, a transmis Audrey Azoulay, Directoarea generală a UNESCO