16 Decembrie 1989 – 16 Decembrie 2020. Una dintre zilele scrise cu sânge în istoria României, pentru că în urmă cu 31 de ani începea Revoluția care ne-a oferit darul democrației.
„1989. Jurnalul unei revoluții”
Astăzi la ora 20.00, la Teatrul Național București I.L.Caragiale va avea loc Premiera filmului documentar „1989. Jurnalul unei revoluții”, în regia lui Carmen Lidia Vidu. Filmul va fi transmis online pe canalele media (YouTube, Facebook și website) ale Teatrului Național. Sâmbătă, 19 decembrie, de la ora 23:00, va avea loc premiera tv la Digi 24.
Evenimentul este un hibrid cultural adaptat vremurilor pe care le trăim. Proiectul este realizat din elemente de film, teatru, platou de televiziune, videomapping, filmare aeriană. Pe lângă mărturiile actorilor Ion Caramitru, Oana Pellea, Daniel Badale și Florentina Țilea, proiectul propune interviuri despre Securitate, Procesul Ceaușeștilor, Revoluție, Teroriști realizate cu Germina Nagâț, Dan Voinea, Dennis Deletant, Andrei Ursu, Lavinia Betea.
Laborator II. 1989 – Restaurarea picturilor împușcate
Tot astăzi, publicul va putea vedea la Muzeul Național de Artă al României (MNAR) expoziţia Laborator II. 1989 – Restaurarea picturilor împușcate. Aceasta prezintă publicului două destine. Cel al unor lucrări restaurate, puternic avariate în timpul evenimentelor din 1989 şi cel al Laboratorului de restaurare pictură de șevalet, complet distrus tot atunci. Împușcate frontal, în rafale, picturile au urmat apoi un lung proces de restaurare. Au fost supuse unor serii de acțiuni de salvare, de recompunere si refacere, grație eforturilor restauratorilor muzeului. Expoziția a fost lansată încă din 15 octombrie. Va putea fi vizitată până în luna martie 2021, la Galeria de Artă Românească Modernă, de la sediul central al MNAR.
De asemenea, începând de joi, 17 decembrie, MNAR și TNB vor lansa public un proiect comun (R)ESTAURAREA TABLOURILOR. Acesta constă în realizarea unei serii de 11 clipuri video. Actorii TNB vorbesc despre 11 picturi din colecția de Artă Românească Modernă MNAR, ce au fost puternic avariate în timpul zilelor Revoluției române din 1989. Actorii TNB spun poveștile lucrărilor împușcate în decembrie 1989, salvate și repuse în circuitul expozițional. Înregistrările video vor fi publicate pe paginile social media ale celor două instituții de cultură.
Drumul spre libertate al României
„Pe 16 decembrie, în urmă cu 31 de ani, a început drumul spre libertate al României. Democrația s-a dobândit cu sânge în ultimul stat comunist european. E datoria noastră să nu uităm sacrificiul făcut. Astfel de expoziții, cum este cea de la MNAR, oferă vizitatorilor șansa să înțeleagă o serie de evenimente extrem de importante pentru istoria noastră. În calitate de ministru al Culturii, dar și de trăitor al anilor gri de comunism românesc, am prioritizat în mandatul meu organizarea și funcționarea Muzeului Ororilor Comunismului în România. A fost înființat prin legea 157/2019, iar Guvernul Orban l-a aprobat prin Hotărâre de Guvern la data de 4 decembrie 2020. Vom avea astfel un loc distinct care să ne ofere pârghiile de a depăși trauma colectivă prin expresii culturale ce pot oferi sentimentul de rezoluție, fie mentală, fizică sau spirituală. Astăzi însă ne oprim și rememorăm. Apoi aprindem o lumânare în amintirea celor care ne-au oferit darul libertății”, a declarat ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu.