OilRight – Transformați uleiul folosit în lumânări. Kit pentru copii – Do It Yourself!
OilRight – Transformați uleiul folosit în lumânări. Protejarea mediului este un lucru foarte important. La fel de importantă este și incluziunea demnă a persoanelor cu dizabilități. Dar cum putem rezolva aceste două probleme în contextul pandemiei de COVID-19? Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENTRU COPII.
O echipă din Timișoara a creat o intreprindere socială care vine cu soluții pentru două probleme.
OilRight va colecta ulei alimentar uzat cu ajutorul persoanelor vulnerabile angajate și îl va transforma într-un nou produs. Excesul de ulei colectat și nefolosit în producția proprie va fi vândut pentru obținerea de biodiesel. Din profitul obținut, echipa va implementa campanii de educare legate de poluare și mediu, și va dona minim 20% către UnLoc, serviciu social care sprijină persoanele cu dizabilități, cu trecut instituțional sau în risc de instituționalizare în drumul lor spre o viață independentă.
„Scopul proiectului este de a gestiona corect un deșeu casnic mare poluator, dar neglijat în prezent. De a da posibilitatea de a contribui, fiecare din noi, la reducerea poluării mediului. Vrem să arătăm că un deșeu poate căpăta o nouă viață prin transformarea sa într-un produs util și frumos. M-am implicat în acest proiect din dorința de a schimba ceva în bine”, ne-a povestit Roxana Damaschin – Țecu.
Oilright – lumânări eco-chic
Oilright oferă timișorenilor o alternativă curată și la îndemână de colectare și reutilizare a uleiului alimentar folosit. Din uleiul colectat se vor produce lumânări eco-chic de calitate, Lumânarea se va vinde ca produs finit, prin distribuitori și de pe site-ul propriu, la www.oilright.ro, și sub formă de kit Do It Yourself, care cuprinde ingredientele și instrucțiunile necesare pentru crearea lumânărilor din propriul ulei uzat, acasă, în familie, sau la after-school. Acest kit poate fi folosit în activități educative cu copiii, micuții putând să își facă singuri lumânările, sub îndrumarea unui adult, învățând astfel cât de importantă este reciclarea și protejarea mediului.
„Oamenii s-au implicat din prima zi. Iși doresc să contribuie la schimbare și OilRight le oferă, simplu și la îndemână, ocazia de a o face. Printr-un gest nou dezvoltat în propria gospodărie, acela de a turna uleiul folosit într-un borcan sau bidon, fiecare din noi poate salva mii de litri de apă de la poluare și contribui la crearea de locuri de muncă pentru persoane marginalizate”, a declarat Roxana Damaschin – Țecu pentru ȘTIRI PENTRU COPII.
În parteneriat cu OilRight Slovenia, care implementează acest model de afacere încă din 2014, echipa OilRight din Timișoara își propune ca, peste trei ani, să ajungă la:
comunitate responsabilă de minim 350 colectori persoane fizice
peste 200 tone de ulei uzat colectate, deci 200,000 mil litri ape reziduale necontaminate.
trei locuri de muncă demne pentru persoane marginalizate.
6000 de persoane atinse prin campanii de conștientizare legate de poluarea prin ulei uzat.
Cum vă puteți implica
Începând cu 15 decembrie, va fi amplasat un punct fix de colectare la sediul său din cadrul building.a.community, proiect al AMBASADA, pe str. Penes Curcanul 4-5. Incepând cu finalul lui ianuarie 2021, alături de Borcanul cu Ulei, OilRight va dezvolta și o rețea de colectare de la domiciliu, pentru a veni în întâmpinarea persoanelor fizice care devin colectori OilRight.
Dicționar
A debarasa: a se degaja, a se descotorosi de ceva;