„Lumi reale și lumi imaginare în cartografie” – webinar gratuit
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi în parteneriat cu ESRI România vă invită astăzi, 11 decembrie, de la ora 17,00 la webinarul gratuit „Lumi reale și lumi imaginare în cartografie”. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe în cele ce urmează.
Înainte de toate, să stabilim ce este aceea cartografie. Ei bine, aceasta este o disciplină care studiază metodele și tehnica de întocmire și folosire a hărților și a planurilor topografice. Cu siguranță vă jucați, sau cel puțin cunoașteți vreun joc care are o hartă după care vă ghidați. Acea hartă este una imaginară. Cu toate acestea, are elemente cu care sunteți familiarizați de pe hărțile normale, reale.
Ce veți învăța la webinar? De ce să participați? Ne spun chiar reprezentanții muzeului. „Fie că este vorba de un roman de ficțiune, un joc pe calculator, sau chiar o producție cinematografică, hărțile îl ajută pe cititor să-și construiască o imagine de ansamblu a lumii în care acesta urmează să pornească într-o aventură.
Prezentarea își propune să arunce o privire atentă asupra modului cum hărțile au ales și au reușit să înfățișeze lumi imaginare ce pornesc de la geografii reale și fictive, și care nu de puține ori ascund referințe culturale, sociale și politice ale secolelor trecute. Va explora unele tehnici și unelte prin care se pot realiza astfel de hărți în prezent, căutând inspirație, din nou, în cartografia mai veche a teritoriilor locuite de români. Va căuta să arate că, indiferent de orice tehnică utilizată și de iscusința artizanului, cea mai valoroasă competență în realizarea hărților este cunoașterea lumii reale”, se arată în comunicatul de presă transmis.
„Participarea la webinar este gratuită. Însă în această perioadă dificilă, am aprecia foarte mult sprijinul dumneavoastră oferit prin achiziționarea online a unui bilet de vizitare https://eventbook.ro/other/bilet-intrare-muzeul-national-al-hartilor-si-cartii-vechi și vă așteptăm cu drag la Muzeul Hărților, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00”, mai transmit reprezentanții muzeului.