EXPRESIA SĂPTĂMÂNII – Avocatul diavolului. Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. Deseori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII prezintă săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „avocatul diavolului”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
Expresia aceasta este mai puțini cunoscută în rândul tinerilor, însă sigur există părinți sau bunici care o folosesc frecvent în diferite situații.
Ce este un avocat?
În România, avocatul este o persoană licențiată în știinte juridice care, ulterior, este admisă în profesie, în baza unui examen organizat de baroul în care intenționează să profeseze. După admiterea în profesie, avocatul poartă titlul profesional de avocat stagiar, urmând a fi înscris pe Tabloul avocaților stagiari. La înscrierea în barou, avocatul depune un jurământ într-un cadru solemn. După efectuarea stagiului obligatoriu de 2 ani, avocatul stagiar trebuie să susțină un examen de definitivat organizat de barou, în urma căruia avocatul este înscris pe Tabloul avocaților definitivi.
În principal, activitatea avocatului se realizează prin consultații cu caracter juridic și prin asistență sau reprezentare în fața instanțelor judecătorești sau a altor organe de jurisdicție.
În exercitarea profesiei, avocatul este independent și se supune numai legii, statutului profesiei și codului deontologic. El promovează și apără drepturile, libertățile și interesele legitime ale omului.
Avocatul diavolului
„Avocatul diavolului” are o istorie de peste cinci secole. El a fost inventat de biserica catolică. Potrivit canoanelor, este „avocat al diavolului” acel prelat al cărui rol este de a aduce argumente pro şi contra cu privire la numirea unei persoane pentru beatificare sau canonizare de către biserică.
Primul astfel de avocat a fost folosit în anul 1513. La această dată a fost canonizat în calendarul catolic sfântul Iustinian. În anul 1587, Papa Sixtus al V-lea este cel care face demersuri pentru instituţionalizarea „avocatului diavolului”, relatează Adevărul.
Dicționar
Canonizat: așezat între sfinți;
Prelat: înalt demnitar bisericesc (patriarh, mitropolit, episcop etc.);
Licențiat: persoană care a obținut o licență;
A beatifica: a trece o persoană decedată în categoria fericiților bisericii, aflați pe o treaptă inferioară sfinților;