Naomi Sara Azoicăi, jurnalistul ȘTIRI PENTRU COPII de astăzi este elevă în clasa a X-a, la Liceul de Arte Plastice din Timișoara. Sara l-a întâlnit pe Cristian Sida, unul din cei mai cool artiști vizuali contemporani și cadru didactic universitar. Care sunt secretele unui artist foarte bine cotat și cum să transmiți pasiunea pentru artă tinerilor? Aflați într-un interviu exclusiv oferit publicației ȘTIRI PENTRU COPII. Vă invităm să fiți martori la o discuție de la artist consacrat la viitor artist.
Naomi Sara și Cristian s-au întâlnit în Galeria Helios a Uniunii Artiștilor Plastici (UAP). Emoțiile tinerei au fost foarte mari, însă a realizat repede că în fața ei se află un om absolut firesc, chiar modest, putem spune, talentat, îndrăgostit de munca lui şi dispus să își dezvăluie secretele. Cristian Sida este tipul acela de artist care nu păstrează strict pentru el creația, ci o dă mai departe prin cursurile sale de la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara.
Acum trei ani, artistul timișorean deschidea sezonul la Pôle Culturel de Drusenheim (Franța). Artistul vizual Cristian Sida a fost invitat de curatorii francezi să expună în suburbia Strasbourgului, în cel mai important muzeu de artă contemporană din Alsacia.
”Cristian Sida se află în avangarda picturii europene actuale, intense, plină de emoție și de sens. El iubește formatele mari, spectaculoase și intense; stâpânind toate tehnicile: ulei, acril, cărbune, colaje, sepia. Între abstracție și figurație, lucrările sale sunt ghidate de culoare, uneori pastel, diafan și clar, uneori întunecat și negru, dar încă în viață”, notau organizatorii expoziției de la Muzeul PASO.
A expus la Paris, New York, Viena, Biarritz, Budapesta, Izmir, Karlsruhe, iar acum este cotat drept unul dintre cei mai mari pictori ai Europei Centrale.
Pe lângă numeroase expoziții în galerii franceze, în urmă cu cinci ani a finalizat o serie de picturi murale monumentale care colorează clădirile din Mericourt, în Regiunea Nord Pas de Calais, în cadrul unui proiect al muzeului Louvre / Lens. În 2012 a fost invitat de onoare al orașului francez Saint-Lô, pentru a realiza o lucrare monumentală de 12 metri pentru Primărie, în cadrul Festivalului Internațional Taches-Taches.
Cristian Sida este, de mai mulți ani, pe jumătate rezident în Franța unde participă la proiecte de anvergură. De asemenea, a susținut, ca lector invitat, mai multe conferințe de artă la Universit é Paris 8 și la École Supérieure d’Art de Lorraine (Metz).
Acum două veri, la invitația francezilor a decorat cu o pictură una din cele mai populate zone turistice din Gentioux – ”Tort funerar cu glazură de spini”, are 12 metri pătrați și e realizată în tehnică mixtă.
Naomi Sara Azoicăi: Ce înseamnă pentru dumneavoastră cariera de artist?
Cristian Sida: Cariera de artist este un drum foarte lung care nu se termină niciodată. Această carieră înseamnă o experiență îndelungată. Aceasta poate să apară foarte repede sau foarte târziu, ori se poate consuma la vârsta copilăriei.
Naomi Sara Azoicăi: Cum erați în copilărie?
Cristian Sida: Eram asemenea oricărui copil. Am început pe la cinci ani să desenez cai cu bunicul meu. Făceam oameni de zăpadă care aveau mătură în loc de mână. Știi, acel tip de reprezentare foarte ludică de copil micuţ. Ulterior am realizat că asta poate să fie artă.
Naomi Sara Azoicăi: La ce vârstă ați realizat că aveți talent?
Cristian Sida: Pe la cinci ani am observat că aș putea fi talentat. La 12 ani am început să studiez serios pictura.
Naomi Sara Azoicăi: Familia dumneavoastră a fost de acord sau dorea să urmați o altă carieră?
Cristian Sida: Eu am fost cel care nu era neapărat de acord. Mie îmi plăcea mai mult pianul. Poate te surprinde. Chiar și astăzi îmi place pianul mai tare. Muzica este pe primul loc. Mama m-a dat la Liceul de Arte din Timișoara. Pe atunci la Arad nu era liceu de arte, așa că am venit în Timișoara. La 12 ani am realizat că nu am încotro.
Naomi Sara Azoicăi: Când v-aţi dat seama că a face artă nu este doar o pasiune ci este un stil de viață ?
Cristian Sida: Aș spune că tot atunci, prin 1986. Mi-am dat seama că am intrat foarte serios în domeniu și nu mai puteam să dau înapoi pentru că eram prea îndoctrinat cu virusul acesta al picturii, artă este prea mult spus. Încă suntem departe de artă, mai ales în acest oraș.
Naomi Sara Azoicăi: Ce înseamnă să ai inspirație? Cum vine inspirația?
Cristian Sida: Inspirația? Inspirația nu vine niciodată când tu o aștepți. Nici nu trebuie să o cauți prea amănunțit. Inspirația se găsește în natură, în experiențele tale personale, cumva în biografia ta subiectivă.
Naomi Sara Azoicăi: Ce v-a motivat să ajungeți atât de cunoscut în lumea artei ?
Cristian Sida: În primul rând munca și pasiunea. Să știi că pictura poate reprezenta o terapie pentru problemele prezente. Este terapie pentru probleme sociale, personale. Putem spune că la sfârșitul unei zile de lucru este multă muncă și puțin talent. Talentul acesta îl ”învață foarte mulți”.
Naomi Sara Azoicăi: Cum decurge o zi obișnuită în viața unui artist? Cât timp petreceți în atelier?
Cristian Sida: Stau exact cât stă un muncitor angajat la stat, opt ore. Ziua mea decurge în felul următor: la ora nouă dimineața merg la facultate și văd studenții, aproximativ două-trei ore. După ora prânzului merg în atelier și stau atât cât îmi permite lumina. Deci stau opt ore în atelier.
Naomi Sara Azoicăi: Sunteți și cadru didactic. Ați fost elev la Liceul de Arte Plastice, și apoi ați urmat o facultate în domeniu. Dacă ați putea schimba ceva în învățământul de artă, ce ați schimba ?
Cristian Sida: Tot, absolut tot aș schimba. Mă tem că învățământul este o problemă utopică pentru că noi toți suntem legați de sistemul Bologna. Eu sunt foarte nemulțumit de când s-a trecut la trei ani de licență (în loc de patru) plus încă doi de master și doctoratul. Aici nu este vina studenților și nici a noastră. Suntem într-un sistem – social, cultural educațional. Așa vin banii pentru învățământ. Tu, practic nu poți schimba mare lucru, poți doar să încerci să recuperezi cu studenții și să mergi înainte
Naomi Sara Azoicăi: Ce mesaj aveți pentru tinerii artiști aflați la început de drum ?
Cristian Sida: Mesajul ar suna așa: Să încerce să renunțe la toate lucrurile acestea tehnologizate și să se concentreze pe simplu. Tehnologia îți fură imaginația și te fascinează. Le sugerez tinerilor să încerce să deseneze cu bucurie și să picteze. Ulterior pot folosi tehnologia, precum aparate foto, smartphone la nevoie. Acum este tendința digitală care domină arta, din această cauză avem aceste rezultate (n.r. – slabe). Văd că și în arta internațională se merge pe un stil efemer şi chiar se încearcă asta şi în pictură. Mie mi-ar plăcea ca voi , cei care veniți din urmă să mă ajutați să aducem arta la nivelul pe care îl merită.
Naomi Sara Azoicăi: Sunteți printre cei mai bine cotați artiști români. Ce înseamnă să fii bine cotat?
Cristian Sida: Nu știu dacă sunt neapărat bine cotat. Sunt artiști care vând la preţuri de neimaginat. Piața face arta, din păcate. Din păcate nu arta dictează prețul. Pentru a fi bine cotat aș spune că trebuie să muncești foarte mult până ajungi la un rezultat. Pentru a trăi din artă trebuie să îți dedici tot timpul meseriei de pictor. Mie nu îmi place cuvântul artist. Tu trebuie să-ți respecți programul. Este ca și mersul la biserică unde trebuie să crezi și să fii pasionat. Deci, și în artă, trebuie să muncești cu rigurozitate. Recompensa financiară vine, însă trebuie să fie un țel, un scop.
Naomi Sara Azoicăi: Se câștigă bine din artă în zilele noastre sau mai trebuie să mai faci şi altceva?
Cristian Sida: Sunt unii care câștigă și cu precădere sunt „abonați” la sistemele de artă contemporană și câștigă din proiecte, iar pictorii care încă mai pictează câștigă bani și ei ceva, nu la nivelul la care ar trebui însă. În România, statul face lucrurile exact pe dos.
Naomi Sara Azoicăi: La catedră sau în fața instrumentelor de pictat? Unde vă simțiți mai bine?
Cristian Sida: În fața instrumentelor de pictat, pentru că o persoană care nu se simte bine în fața instrumentelor de pictat nu are ce să le spună studenților la catedră. Tu înveți din greșelile tale și faci în așa fel încât să le arăți studenților cum să privească ce este în jurul lor, o posibilă sursă de inspirație. Acum cu învățământul online este puțin mai greu, dar ne străduim.
Naomi Sara Azoicai: În final am dori să trimiteți un mesaj tuturor copiilor care urmăresc ȘTIRI PENTRU COPII și care, poate, unii dintre ei, se visează artiști.
Cristian Sida: Eu le doresc să se bucure și să își folosească imaginația, în special în perioada asta. Le spun că prin artă au șansa să-și ia un răgaz şi oportunitatea de a fi deconectați de probleme, de munca de la școală. Le spun să stea și să deseneze cu bucurie și sper că peste câțiva ani să îi primim pe holurile facultății noastre de arte.
Utopic: în sensul cel mai larg al termenului se referă la tentativa umană de a crea o societate perfectă, care nu există. Ideile care ar putea schimba radical lumea noastră sunt denumite, adesea, utopice
Sistemul Bologna: un sistem comun de credite de studiu transferabile (ECTS) de echivalare a studiilor, care să permită o cât mai largă mobilitate a studenților. Prin acest sistem ciclul de licenţă a devenit de trei ani în loc de patru ani.
Îndoctrinat: convins, prins
Sursă foto: Cristian Sida
Acest interviu este publicat în cadrul campaniei “Micii jurnaliști, în dialog cu marii oameni de cultură din Timiș, pe www.stiripentrucopii.com” – acțiune cofinanțată de Consiliul Județean Timiș.
Campania a debutat în luna iulie și va continua până la sfârșitul anului. Colaboratorii noștri, jurnaliștii juniori, sunt tineri și copii în vârstă de până la 18 ani din județul Timiș. Vă invităm să vă alăturați campaniei.
Copiii și tinerii interesați să colaboreze cu ȘTIRI PENTRU COPII sunt invitați să ne scrie la stiri@stiripentrucopii.com. Ei vor fi inițiați în tainele jurnalismului și vor intra în contact cu oameni fascinanți și o lume minunată, cea a culturii!