Curiozități din lumea drogurilor – Interviu exclusiv cu un specialist din cadrul structurii antidrog. În cadrul campaniei antidrog desfășurată de ȘTIRI PENTRU COPII în colaborare cu Agenția Națională Antidrog ne-am gândit să găsim răspunsul la mai multe întrebări care nu aveau un răspuns sau aveau unul… vag. Un specialist din cadrul structurii antidrog Timișoara a fost dispus să ne răspundă întrebărilor. Din motive lesne de înțeles, ramane anonim. Aflați cum a decurs prima parte a interviului în ceea ce urmează.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum sunt clasificate drogurile?
SPECIALIST DIN CADRUL STRUCTURII ANTIDROG: Legea 143, de-a lungul timpului, mai exact din anul 2000 și până în prezent, a suferit nenumărate modificări. Cele mai importante modificări au fost aduse la tabelele anexă. La finalul legii există 3 tabele principale unde sunt trecute și clasificate toate tipurile de droguri: de risc, de mare risc și din categoria precursorilor. Tabelele respective sunt actualizate pe măsură ce, prin parlament sau prin ordonanță de guvern, se modifică legislația și se adaugă noi substanțe identificate în procesul operativ. În mare parte, drogurile chimicale sunt create, sunt dezvoltate în condiții de laborator în urma unor experimente. Chimia e atât de vastă încât e de ajuns să modifici o catenă, o chestie și deja e o altă treabă, de asta au fost anumite sincope de-a lungul timpului. Este legat de punerea sub control a unor substanțe.
ȘTIRI PENTRU COPII: De ce credeți că tinerii cad în plasa consumului de droguri?
SPECIALIST DIN CADRUL STRUCTURII ANTIDROG: În primul rând, drogurile sunt substanțe care, în general, se consumă într-un anturaj. De cele mai multe ori dorința tinerilor de a aparține, de a fi integrați într-un grup social îi face să recurgă la aceste substanțe. Trebuie să treacă și prin anumite transformări, să accepte anumite provocări. Una dintre aceste provocări e chiar consumul de droguri. Ei își doresc să fie băgați în seamă, doresc să aparțină unui grup, asta e important, sentimentul de apartenență la un grup. Îi face să se simtă puțin superiori, poate protejați și sunt în căutarea unei identități de fapt.
Aici e o mare problemă cu generația tânără. În general, adolescenții sunt cei care cad în capcană cel mai des. Totul plecă probabil și de la condițiile sociale, de la viața de familie. E vorba de cei care nu se adaptează sau nu se simt înțeleși de familie, iubiți, sau nu există o comunicare foarte bună în cadrul familiei. Tinerii, chiar și copiii își caută apartenența în rândul altor grupuri de tineri. În general cam cu aceleași probleme. Ei bine, în momentul în care își găsesc „confrații”, să zic așa, încep să se simtă în largul lor, și practic grupul e considerat prima familie în care încearcă să asculte, să se integreze, sa evolueze ca o haită. Din păcate, acesta e marele pericol al tinerilor.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum credeți că ar putea ieși din această lume?
SPECIALIST DIN CADRUL STRUCTURII ANTIDROG: Totul pornește de la familie. Familia este practic primul element care îl ține pe tânăr în anumite limite. Dacă în familie nu există o comunicare bună, tinerii, în general, sunt orientați să copieze anumite tipare, își iau niște repere. Dacă în familie părinții consumă alcool, se ceartă des, se bat, poate consumă și droguri, practic ei tind să copieze acele modele. Oarecum li se spune explicit că ai voie să faci asta sau nu ai voie să faci asta. Practic, ei văzând la părinți sau la cei din anturajul apropiat, la familia extinsă, ca să zic așa, le consideră ca fiind acceptate și încep și ei să copieze. De asta e foarte greu să îi reintegrezi.
Spre deosebire de colegii de la structura de prevenire sau de la Agenția Națională Antidrog, noi ne ocupăm de partea de combatere. Partea asta nu că nu ne interesează sau nu o știm, dar noi ne focusăm pe grupări infracționale care chiar asta fac. Și de asta e foarte greu. Unii tineri trec prin procesul penal, poate sunt condamnați chiar și cu executare. Dar după ce își ispășesc pedeapsa se întorc în cadrul aceluiași grup.
Practic mediul e neschimbat. Îl găsesc așa cum l-au găsit sau chiar mai rău. Ceea ce nu face ca lucrurile să meargă într-o direcție tocmai bună. Riscul de recidivă în rândul lor este foarte mare. Sunt tineri pe care i-am anchetat de-a lungul carierei de 3-4 ori. Deci de 3-4 ori au fost arestați, au fost trimiși în judecată. Sunt clienți obișnuiți. Ne cunoaștem. Ne spunem pe numele mic. Deci este o relație. Dar asta nu înseamnă că nu ne facem treaba absolut corect și conform legii, respectând drepturilor tuturor.
ȘTIRI PENTRU COPII: Există anumite substanțe care sunt legale deși sunt periculoase, cum explicați această situație?
SPECIALIST DIN CADRUL STRUCTURII ANTIDROG: Vorbiți de tutun sau de bere, vin, whisky?
ȘTIRI PENTRU COPII: Nu, vorbesc de substanțele care se vindeau în „magazinele de vise”.
SPECIALIST DIN CADRUL STRUCTURII ANTIDROG: Au fost. V-am spus, fiind foarte multă chimie acolo, neregăsindu-se la tabelul anexă la legea 143, a fost foarte greu de a le controla din punct de vedere legislativ. 2009-2010 a fost perioada de glorie a lor. Și acum se consumă. Dar în 2011 s-a schimbat puțin legislația, a apărut legea 194/2011 care exact cu acest lucru se ocupă. Cu combaterea produselor susceptibile de a avea efecte psiho-active. Altele decât cele supuse controlului prin legea 143. V-am spus, tot ceea ce nu e trecut în legea 143 dacă are sau se presupune că produce efecte psiho-active, cade sub incidența acestei legi. Și sunt sute și mii astfel de substanțe. Legislațiile din anumite țări, cum e și România, le introduc sub control și apar în legea 143. Mereu sunt scoase alte tipuri și alte tipuri. E ca o cursă de-a șoarecele și pisica.
Tot timpul apare câte ceva nou. Acum legislația actuală le acoperă chiar dacă nu sunt supuse controlului explicit ca substanță. În rapoartele anuale EMCDDA sunt trecute, dacă aveți curiozitatea puteți să găsiți acolo o grămadă de detalii. An de an se actualizează listele cu noi substanțe și se și prezintă locul de intrare, sau țările care au descoperit inițial sau unde au apărut primele capturi din tipul acela de substanțe. Dar, încă o dată, nu există substanțe așa-zis legale. Deci toate sunt ilegale atât timp cât ele provoacă sau produc efecte psiho-active. Deci ele sunt din start ilegale și constituie infracțiune orice operațiune cu aceste tipuri. De multe ori tinerii, tocmai pe logica asta lansează în grupul lor ideea că sunt legale, tocmai pentru a le crea în subconștient, în mental, că totuși nu fac ceva ilegal. Și practic asta ajunge să îi bage și mai rău în problemă.
ȘTIRI PENTRU COPII: Referitor la drogurile legale și ilegale, în țară au fost deschise mai multe magazine care comercializează produse precum semințe din soiuri de cannabis renumite și ulei de cannabis. Există unul chiar și în Timișoara. Este legal sau nu?
SPECIALIST DIN CADRUL STRUCTURII ANTIDROG: Comercializarea sau deținerea semințelor de cannabis nu este interzisă de lege. Orice activitate în comerț este legală atâta timp cât respectă niște norme privind comerțul, privind calitatea produselor și așa mai departe. Legislație care nu ține neapărat de noi. În ceea ce privește produsele vândute, distribuite prin acest magazin, bineînțeles că și noi am fost curioși ce se întâmplă acolo și într-adevăr, împreună cu cei de la protecția consumatorului, am găsit o grămadă de nereguli. Strict pe partea noastră de poliție au fost ridicate mai multe produse la care există suspiciunea că ar putea conține substanțe ilicite supuse controlului național, în speță droguri. Motiv pentru care administratorul acestui magazin este cercetat penal. Cel care le-a distribuit este administratorul, urmează să stabilim norma de laborator, să vedem care este exact compoziția substanțelor și în funcție de compoziție se poate stabili și încadrarea juridică a faptei.
ȘTIRI PENTRU COPII: Știm că ei în promovare spuneau că produsele lor nu conțin substanțe psiho-active…
SPECIALIST DIN CADRUL STRUCTURII ANTIDROG: Tocmai asta e, exact ca și cu produsele acelea etnobotanice. Pe același sistem încearcă și ei să își promoveze o parte din produse, care de fapt conțin și substanțe supuse controlului și care ar putea crea probleme de sănătate și un risc pentru toți cei care le consumă. Ei, pe de o parte, merg și promovează calitățile curative sau terapeutice ale anumitor compuși și aici se leagă de CBD, uleiul acela pe care îl promovează, care într-adevăr este legal, este licit, deci nu este supus controlului și care se extrage tot din planta de cannabis.
Planta de cannabis conține mai mulți compuși, principalii fiind tetrahidrocanabinolul (THC) și acest CBD. Tetrahidrocanabinolul este ilicit, celălalt este licit. Și acești 2 compuși sunt sintetizați de această plantă. Problema și confuzia pe care o au ei, asta am observat-o în discuții cu administratorii, li s-a inoculat inclusiv de cei care au francizat aceastaă afacere că produsele respective trebuie să conțină THC sub 0,2%.
Dacă se pune în evidență THC-ul este deja supus controlului și e infracțiune. Tot ceea ce se prepară, se extrage, se prelucrează trebuie să aibă conținut 0 THC. Aici trebuie să facă ei distincția, aici e și confuzia lor. Am văzut ceva legat de semințe, că sunt puse la vânzare inclusiv semințe. E vorba de soiuri extrem de cunoscute în rândul consumatorilor de droguri și mă refer la soiuri obținute în special în condiții de laborator, încrucișari, inclusiv prin genetică, făcute să potențeze conținutul de THC. Semințele în componența lor nu conțin absolut nicio urmă de THC. După ce le-ai pus în ghiveci sau ai făcut niște răsaduri și a început planta să se dezvolte atunci începe să se sintetizeze și acest THC care le face ilicite. Așadar, e legal să comercializezi semințe, însă este ilegal să le plantezi.
ȘTIRI PENTRU COPII: Câte feluri de droguri ați întâlnit pe teren la noi în țară?
SPECIALIST DIN CADRUL STRUCTURII ANTIDROG: În Timiș și in zona municipiului Timișoara, fiind o zonă frecvent circulată, există un mix de populație, tineri, studenți foarte mulți. Am întâlnit aproape toate tipurile de droguri care există la nivel mondial. Spre deosebire de alte județe mai puțin, să zic așa, frecventate și fiind și zonă de frontieră, deci am întâlnit absolut tot ce înseamnă tipuri de drogri.
ȘTIRI PENTRU COPII: Care sunt cele mai periculoase droguri de la noi din țară?
SPECIALIST DIN CADRUL STRUCTURII ANTIDROG: Toate sunt periculoase. Absolut toate. Din statisticile noastre, cannabisul este cel mai consumat. Urmat bineînțeles de așa-zisele „droguri legale”, de MDMA, comprimatele ecstasy, amfetamina, ciuperci halucinogene, cocaină, LSD, deci cam toate tipurile de droguri cunoscute la nivel european se regăsesc și la noi. Toate sunt. Ideea e că la început, cum am mai spus, cu ocazia unei întâlniri, unei petreceri și așa mai departe, mulți tineri au impresia că nu pot să devină dependenți de la o țigară poștită în cercul de cunoscuți. Dar după o țigară vine și a doua, și a treia, mai vine un party, mai vine un concert, mai vine știu eu ce altă petrecere unde toată lumea întreabă „bun, de băut bem bere, dar de fumat ce fumăm?” și o dată cu frecvența consumului apare și toleranța.
Și pe măsură ce organismul nu mai simte aceleași efecte la o cantitate mică trebuie să crească cantitatea. Crescând cantitatea, se subțiază bugetul, deci trebuie să acorzi o sumă mai mare pentru a obține un efect pe care l-ai obținut tu dintr-un simplu fum sau o singură țigară. Motiv pentru care din punct de vedere economic nu mai e rentabil. Și atunci sunt forțați să încerce ceva mai tare rezumându-se la aceeași sumă de bani investită. Și așa se face trecerea de la un drog mai așa, zis recreațional, la droguri mai tari. Și deja de aici se intră într-o spirală fără întoarcere. Foarte, foarte greu reușesc să iasă din acest cerc vicios.
ȘTIRI PENTRU COPII: Vorbind de sume, care sunt prețurile drogurilor, cu cât se vând pe piață?
SPECIALIST DIN CADRUL STRUCTURII ANTIDROG: În general oferta și cererea reglează prețul, să zic așa. La noi prețurile au fost oarecum constante pe peroada stării de urgență și accesul la ele a fost mai limitat. Au crescut apoi prețurile destul de mult. Dar, ca să zic așa, la cannabis înte 40 și 80 de lei per gram. Tot pe acolo și comprimatele ecsasy. Cocaina e puțin mai scumpă, undeva la 400-450 sau 500 de lei, undeva la 100 de euro. Etnobotanicele 30-40 de lei pliculețul. Cam acestea sunt costurile.
Statistică: evidență numerică, situație cifrică a unor fenomene;
A potența: a dobândi o amploare mai mare, o intensitate, o forță, o putere mai ridicată, o precizie, o delimitare;
Sursa foto Pixabay / qimono