Ziua mondială de combatere a SIDA. 2,8 milioane de copii infectați în lume
Ziua mondială de combatere a SIDA, sărbătorită pe 1 decembrie în fiecare an, este dedicată creșterii gradului de conștientizare a pandemiei de SIDA cauzată de răspândirea infecției cu HIV. Un raport UNICEF relatează că la fiecare 100 de secunde un copil sau un adolescent a fost infectat cu HIV în anul 2019. Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENTRU COPII.
UNICEF trage un semnal de alarmă cu privire la întreruperea furnizării de servicii pentru pacienții cu HIV într-o treime din țările care au un număr mare de persoane infectate cu HIV, din cauza pandemiei de COVID-19.
În anul 2019 s-au înregistrat 320.000 de copii și adolescenți infectați cu HIV. La aproximativ un minut și 40 de secunde, s-a înregistrat o nouă infectare cu HIV a unui copil sau unui tânăr cu vârsta sub 20 de ani anul trecut, ceea ce face ca numărul total de copii infectați cu HIV să fie de 2,8 milioane, arată un raport UNICEF publicat în 25 noiembrie 2020.
În lupta cu HIV, copiii sunt lăsați în urmă
Documentul, numit Reimagining a resilient HIV response for children, adolescents and pregnant women living with HIV (Regândirea unui răspuns rezilient pentru copii, adolescenți și gravide care trăiesc cu HIV), avertizează că, în lupta împotriva HIV, copiii sunt lăsați în urmă.
Eforturile de prevenție și tratamentul pentru copii rămân unele dintre cele mai scăzute în rândul populațiilor principale afectate. În 2019, puțin peste jumătate dintre copiii din întreaga lume au avut acces la tratamente vitale; procentul este semnificativ mai mic decât cel pentru mame (85%) și, respectiv, pentru toți adulții care trăiesc cu HIV (62%). Aproape 110.000 de copii au murit din cauza SIDA anul trecut.
În ciuda unor progrese înregistrate în lupta dusă de decenii împotriva HIV și SIDA, există încă disparități regionale profunde între toate categoriile de populație. În special în ceea ce privește copiii, se arată în raport. Acoperirea pediatrică a tratamentului antiretroviral este cea mai ridicată în Orientul Mijlociu și Africa de Nord (81%). Urmată de Asia de Sud (76%), Africa de Est și de Sud (58%), Asia de Est și Pacific (50%), America Latină și Caraibe (46%) și Africa de Vest și Centrală (32%).
„Chiar în timp ce omenirea se luptă cu o pandemie globală, sute de mii de copii continuă să sufere din cauza epidemiei de HIV”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore. „Încă nu există vaccin împotriva HIV. Ratele de infectare a copiilor sunt în continuare alarmante. Iar copiii continuă să moară din cauza SIDA. Acest lucru se întâmpla și înainte ca pandemia de COVID-19 să întrerupă serviciile vitale de tratament și prevenție a HIV. Situație ce pune în pericol și mai multe vieți”.
Criza COVID-19 afectează situația
Criza COVID-19 a agravat și mai mult inegalitățile în ceea ce privește accesul la servicii vitale pentru copiii, adolescenții și femeile însărcinate cu HIV de pretutindeni.
Într-un sondaj realizat recent de UNICEF în 29 de țări în care infecțiile cu HIV reprezintă o prioritate. O treime dintre respondenți au afirmat că acoperirea serviciilor pentru copii, adolescenți și femei care trăiesc cu și sunt vulnerabili la HIV este mai mică cu cel puțin 10% decât înainte de pandemie.
Diferența dintre HIV și SIDA
HIV reprezintă „virusul imunodeficienței umane”. Cu alte cuvinte, este un virus care infectează ființa umană și conduce la probleme ale sistemului imunitar. Sistemul imunitar este sistemul organismului de combatere a bolilor. Este alcătuit dintr-o varietate de celule și proteine specializate, cum ar fi anticorpii. În ansamblu, sistemul imunitar lucrează împreună pentru a lupta împotriva bacteriilor, a virușilor și a altor agenți care provoacă boli. Iar SIDA înseamnă “Sindromul imunodeficienței dobândite”. Diagnosticul SIDA este o modalitate de a descrie un întreg grup de simptome și boli asociate cu afectarea HIV a sistemului imunitar.
Dicționar
Antiretroviral: care acționează împotriva retrovirusului;
Retrovirus: virus care se poate integra în ADN-ul celulei gazdă;