Copiii rămași singuri acasă primesc sprijin din partea Salvați Copiii
Copiii rămași singuri acasă primesc sprijin din partea Organizației Salvați Copiii. În total, 79.500 de copii au rămas în grija rudelor sau a unui părinte, în țară, arată statisticile oficiale. Lipsa banilor îi face pe părinți să plece în străinătate, însă această plecare are consecințe grave asupra copiilor. ȘTIRI PENTRU COPII vă prezintă situația județelor în care organizația va interveni în prima etapă.
Pentru început, Salvați Copiii, cu sprijinul PEPCO România, va integra peste 360 de copii, cu părinți plecați în străinătate, în programe complexe de sprijin psiho-socio-emoțional. Copiii provin din cinci județe și anume: Suceava, Iași, Vaslui, Mureș și Hunedoara.
Pe a doua poziție în ceea ce privește numărul copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate din România se află județul Iași. Un număr de 5.245 de copii au rămas singuri. Totodată, Iași ocupă primul loc în topul județelor cu copii aflați în sistemul de protecție specială.
„Pe fondul unei griji deficitare din partea bunicilor, fie din cauza neputinței, fie a lipsei abilităților de parenting și a diferenței de opinii generată de diferența de vârstă, riscul de instituționalizare al copiilor cu părinții plecați este considerabil. Așa că și din acest punct de vedere serviciile pentru copii cu părinții plecați sunt extrem de importante. Mai ales dacă ținem cont și de dificultățile generate de pandemie”, a declarat un specialist al Serviciului de Asistență Socială (SPAS) din județul Iași.
Vaslui
În județul Vaslui, 3.243 sunt înregistrați în evidențele serviciilor publice de asistență socială ca având părinți plecați în străinătate. „În școala noastră avem o mulțime de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate. Ni se întâmplă deseori să avem în fața noastră o clasă nu de elevi, ci de emoții. Copii foarte triști, cărora le este dificil să se adune, să fie atenți la ore.
Copii care dincolo de nevoile materiale, au nevoi emoționale cu sacul, de atenție, de susținere, de răbdare, de încurajare, de a ieși din acest spațiu, de a vedea mai mult. Dificultatea părinților de a găsi un loc de muncă este extrem de mare în zona noastră, de aceea aleg părinții această cale, nu întotdeauna cea mai bună pentru copii”, spune un director de școală din județul Vaslui.
Mureș și Hunedoara
În județul Mureș, conform statisticilor oficiale, 1.197 de copii sunt afectați de plecare părinților în străinătate. Ioana este una din fetițele a cărei mamă a plecat pentru a-i oferi o viață mai bună. Iată ce a simțit ea în momentul în care a rămas cu bunica ei.
„După ce a plecat mama ne-a fost foarte greu…mamaie îmi promitea că mama va veni, dar mama nu venea și stăteam mult singură….. Îmi amintesc când ne-a trimis mama bani prima oară. Mamaie mi-a luat o ciocolată mare și adidași noi. La școală nu-mi plăcea pentru că nu știam să-mi fac temele și mamaie îmi spunea mereu că nu știe să mă ajute.
De când vin la Salvați Copiii, a început să fie altfel, nici mamaie parcă nu mai e așa de supărată, când vede că mă descurc cu lecțiile mult mai bine și câți prieteni noi mi-am făcut”, povestește Ioana, o fetiță de 10 ani din Sighișoara.
Și în județul Hunedoara sunt probleme. Ultimele statistici arată că un număr de 1.819 copii au părinți plecați în străinătate.
Pandemia
Pentru unii pandemia a fost motiv de bucurie fiindcă petrec mai mult timp cu părinții lor. Pentru alții însă, nu a fost decât un motiv de tristețe și anxietate. „Atunci când s-au închis școlile, ca măsură de limitare a pandemiei, copiii din medii socio-economice vulnerabile s-au aflat într-o situație gravă de excluziune. Fără acces la școala online, ei au fost pur și simplu marginalizați.
Pentru copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate, trauma a fost dublă: nu i-au avut alături pe părinți și atunci anxietatea lor a fost mult mai mare. Pe de o parte, s-au confruntat cu emoțiile cauzate de izolarea de colegi și profesori. Pe de altă parte, au avut temeri pentru părinții lor din străinătate. Reintegrarea educațională a acestor copii este imperativă și ea trebuie făcută atent, cu ajutorul specialiștilor în psihologie și educație”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Dicționar
Excluziune: excludere, interdicție;
Traumă: emoție violentă care modifică personalitatea unui individ, sensibilizându-l la alte emoții de același fel, astfel încât acesta nu mai reacționează normal;
Imperativ: necesitate categorică și necondiționată; obligație.