Mașină electrică construită din deșeuri de o echipă de studenți
Reciclarea este foarte importantă. Vedem pe internet fel și fel de obiecte care se transformă în ceva util în loc să fie aruncate. Astăzi ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește despre „Luca”, o mașină electrică construită în mare parte din deșeuri de o echipă de studenți.
În timp ce unii nu dau doi bani pe reciclare și aruncă totul pe unde apucă, alții realizează lucruri mărețe. Cei 22 de studenți care au construit această mașină electrică învață la Universitatea Tehnică din Eindhoven, Olanda. Scopul lor a fost acela de a arăta lumii că se pot construi chiar și lucruri mai complexe cu ajutorul deșeurilor. „Cu această mașină, vrem să arătăm că deșeurile sunt un material valoros, chiar și în aplicații complexe, cum ar fi o mașină”, spune membrul echipei Matthijs van Wijk, conform Universității Tehnice din Eindhoven.
În decursul unui an se adună două miliarde de tone de deșeuri. Construirea mașinii a pornit chiar de la această problemă a reciclării. Luca a fost proiectată și construită de un grup de 22 de studenți în aproximativ 18 luni.
„Când am început, în februarie 2019, am vrut să analizăm problemele de astăzi. Una dintre marile probleme este cantitatea de deșeuri generate anual: 2.100.000.000 de tone. Cu Luca, echipa vrea să arate că tehnologia durabilă poate fi sexy, implementând deșeurile ca material valoros într-o mașină cu aspect sportiv”, spune Lisa van Etten, managerul de proiect, conform Tuecomotive.
Luca și componentele ei
Dacă te uiți la Luca, nu ai zice că este o mașină făcută din deșeuri. La prima vedere, atât la exterior cât și în interior, Luca este o mașină sport ca oricare alta. Diferența o fac materialele din care a fost construită.
Pentru șasiu s-au folosit fibre de in în combinație cu diferite tipuri de plastic pescuite din ocean. Caroseria mașinii este fabricată din ABS reciclat, un plastic dur utilizat în multe produse de larg consum, cum ar fi jucăriile, televizoarele și produsele pentru bucătărie. Geamurile laterale și spate sunt, de asemenea, fabricate din material reciclat.
O mulțime de deșeuri au fost folosite și în interior. De exemplu, Luca are două scaune personalizate foarte confortabile, ale căror perne constau dintr-o combinație de păr de cocos și păr de cal. Țesătura din jurul lor este realizată din PET reciclat, dar se simte și arată ca pielea de căprioară.
Luca, mașinuța galbenă creată de o echipă de studenți, are o greutate redusă față de celelalte mașini, cântărind 360 kg fără baterii. Bateriile necesare au o greutate de 60 kg, spre deosebire de sute de kilograme pentru alte mașini electrice. Viteza maximă la care poate ajunge Luca este de 90 km/h. Dacă este încărcată complet, mașina poate parcurge până la 220 km.
Dicționar
Șasiu: cadru rigid de rezistență, care se montează pe roțile unui vehicul cu tracțiune mecanică (automobil, vagon, avion etc.) și care suportă caroseria;