Ce îi dau de mâncare? – O carte pentru părinți liniștiți și copii sănătoși
Toți părinții se gândesc zilnic la meniul gospodăriei, mai ales când au un copil care deja mănâncă diversificat. Nutriționiștii Lucía Martínez şi Aitor Sánchez au lansat o nouă carte intitulată ”Ce îi dau de mâncare?” (”Qué le doy de comer?”). Iată mai multe detalii.
Numele cărții este destul de sugestiv. De ce? Este fraza folosită zilnic de părinți când vine vorba de mâncare pentru copil, mai ales când micuții vor să decidă ei ce se mănâncă astăzi. Pentru a ușura munca părinților, Lucía Martínez şi Aitor Sánchez, doi nutriționiști din Spania oferă sfaturi valoroase părinților pentru toate categoriile de copii. Dat fiind faptul că obezitatea infantilă este o problemă mondială în zilele noastre, ideile din carte sunt esenţiale.
Sfaturi importante
În carte sunt scrise sugestii despre ce poate mânca un copil fără a cumpăra meniul de copii de la restaurant, deoarece acesta este o capcană în opinia specialiștilor. Până și la o zi de naștere părintele poate evita excesul de zahăr și să organizeze o petrecere perfectă în același timp.
Sfaturile sunt pe etape de creștere. Spre exemplu, primul iaurt sau ce faci dacă telefonul ajunge să stea pe masă şi copilul butonează în loc să mănânce. ”Până nu demult la copii întâlneam doar diabetul de tip unu, cunoscut ca diabetul tânăr, dar acum văd copii diagnosticați cu diabet tip doi, care se întâlnește la adulți și bătrâni.
Publicația spaniolă ABC i-a intervievat în exclusivitate pe cei doi autori pentru a afla secretele din spatele acestei cărți. Lucía este convinsă că sfaturile unui pediatru se pot interfera cu cele din carte. Părintele trebuie să fie conștient că ”pediatrul are altă specialitate, iar expertul în diete sănătoase și alimentație este nutriționistul. În multe țări din lume această profesie nu este văzută de oameni ca fiind parte a medicinei, dar OMS sfătuiește mereu populația să apeleze la nutriționiști.”
Aitor Sánchez, celălalt autor al cărții este de părere că oamenii nu fac raționamente și planuri pe termen lung când vine vorba de mâncare. ”Copiii mănâncă azi ceva sănătos și mâine se îndoapă cu ulei de palmier, grăsimi și alte alimente nesănătoase. În Spania, cel puțin dacă micuțul este gras nu se gândește nimeni că trebuie dus la medic. Schimbările se fac când e prea târziu.”
De ce să nu existe meniu de copil?
”Copiii și adulții trebuie să mănânce același lucru din punct de vedere nutrițional. Ar fi minunat dacă cei de la restaurante s-ar gândi să pună alimente nutritive în acel meniu de copil, astfel încât cel mic să digere şi să mestece corect. Meniul acesta de copil este făcut în așa fel încât copilul să stea pe scaun liniștit”, spune Aitor.
Se pare că meniul de copii este bogat în calorii. Aitor spune că lipsesc legumele, dar conține făină, cartofi prăjiți, carne grasă și greu de mâncat, sos alb. ”Dacă familia alege altceva din meniu și combină un fel principal și o garnitură copilul mănâncă mai sănătos și mai sățios. Nu vă temeți să îi dați spanac, sparanghel chiar și omletă de mic”, explică autorul cărții.
”Qué le doy de comer ” explică părinților despre boli cauzate de alimentația defectuoasă și îi ajută să îi învețe pe micuți despre alimente sănătoase încă de mici. Nu vă mai gândiți dacă vrea sau nu. Folosiți trucuri. Spre exemplu, dacă nu mănâncă fructe îi spuneți să aleagă el un fruct pe care îl vrea săptămâna asta. Introduceți schimbări treptat ca el să nu își dea seama.
”Qué le doy de comer?” este disponibilă deocamdată doar în limba spaniolă, dar s-ar putea traduce în viitor.