Care credeți că sunt principalele motive pentru care se droghează tinerii? În cadrul campaniei antidrog derulată în colaborare cu Agenția Națională Antidrog, ȘTIRI PENTRU COPII a realizat două sondaje în rândul părinților. Părerile au fost multe și, de asemenea, împărțite. După ce am centralizat toate răspunsurile primite, Mariana Iridon ne-a ajutat să analizăm răspunsurile primite. Totodată, coordonatorul Centrului Regional Antidrog ne-a oferit câteva răspunsuri concrete întrebărilor noastre, dar și o concluzie. Aflați mai multe detalii în ceea ce urmează.
În cadrul campaniei antidrog, noi am realizat două sondaje de opinie în rândul părinților. Am primit foarte multe răspunsuri. Mariana Iridon, coordonatorul Centrului Regional Antidrog a analizat părerile și a venit în ajutorul părinților cu câteva răspunsuri concrete. De asemenea, aceasta nu a ezitat să ofere și o concluzie. Cititi articolul despre cum abordeaza parintii problema consumului de droguri aici.
Părinții și-au exprimat opinia și în legătură cu principalele motive pentru care se droghează tinerii. Însă, în acest caz, situația este îngrijorătoare. Mulți părinți nu cunosc cu adevărat motivele pentru care tinerii se droghează și tind să judece în loc să ajute.
„Prostia și trufia de cele mai multe ori. Nu sunt în stare de nimic și atunci, drogându-se, se simt mai bine în pielea lor, în grupurile din care fac parte. E singurul lucru „remarcabil” de care sunt capabili”, spune un părinte.
Un altul crede că tinerii sunt prea plictisiți și din acest motiv consumă droguri. „Lipsa de comunicare acasă și acei copii de bani gata care sunt plictisiți deja la 14 ani de tot”.
Pe de altă parte, mai mulți părinți consideră că principalele motive pentru care tinerii recurg la consumul de droguri sunt anturajul și curiozitatea.
„Curiozitate. Din păcate pe unii îi ia valul și devin dependenți. Sunt niște persoane deprimate cu lipsă de afecțiune și atenție”, a explicat un părinte. Un altul consideră că banii în plus sunt problema.
„Anturajul, banii prea mulți pe mâna tânărului, problemele de acasă, frustrarea, își găsesc alinarea în consumul de țigări, alcool, barbiturice, etc.”.
„Imagine de sine scăzută, curiozitate, traume, abuzuri pe care caută să le înăbușe, să le uite, teama de a nu fi respinși de grupul respectiv”, a relatat o mămică.
Răspunsurile au fost împărțite, însă, în majoritatea răspunsurilor se regăsesc următoarele motive: lipsa de afecțiune, anturajul și lipsa comunicării.
Există mai multe motive pentru care tinerii recurg la această activitate. Putem vorbi aici de la curiozitate, anturaj sau teribilism până la probleme în familie sau lipsa afecțiunii. Mariana Iridon ne-a enumerat câteva din motivele pentru care tinerii se droghează.
„În jurul copiilor noștri sunt o mulțime de factori care pot duce spre consumul de droguri. Unii sunt FACTORII DE RISC, adică acele caracteristici individuale, sau contexte care cresc probabilitatea consumului de droguri iar alții sunt FACTORII DE PROTECȚIE, adică acele caracteristici individuale, situații sau contexte care inhibă, reduc sau atenuează probabilitatea consumului de droguri. Atunci când vorbim de factori care duc spre consumul de droguri trebuie să vorbim, pe de o parte de FACTORI INDIVIDUALI (și aici aducem în discuție factori genetici și factori psihologici, cum ar fi predispoziția biologică și anumite trăsături ale temperamentului dificil ) dar să ne ducem și spre FACTORI SOCIALI, unde familia, școala, anturajul, grupul de egali dar și disponibilitatea drogurilor au un cuvânt de spus”, a explicat Mariana Iridon, psiholog și coordonator al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș.
„În jurul copiilor noștri sunt o mulțime de factori care pot duce spre consumul de droguri. Unii sunt FACTORII DE RISC, adică acele caracteristici individuale, sau contexte care cresc probabilitatea consumului de droguri iar alții sunt FACTORII DE PROTECȚIE, adică acele caracteristici individuale, situații sau contexte care inhibă, reduc sau atenuează probabilitatea consumului de droguri. Atunci când vorbim de factori care duc spre consumul de droguri trebuie să vorbim, pe de o parte de FACTORI INDIVIDUALI (și aici aducem în discuție factori genetici și factori psihologici, cum ar fi predispoziția biologică și anumite trăsături ale temperamentului dificil ) dar să ne ducem și spre FACTORI SOCIALI, unde familia, școala, anturajul, grupul de egali dar și disponibilitatea drogurilor au un cuvânt de spus.
Familia joacă un rol mult mai important în experimentarea și consumul de droguri al copilului decât suntem uneori dispuși să recunoaștem. Copiii n-au fost niciodată adulţi. Adulţii au fost cu toţii, cândva, copii. Fiecare adult mai păstrează încă în suflet, în memoria lui afectivă, nu ceea ce i s-a întâmplat sau cum a rezolvat nişte probleme, ci felul în care s-a simţit în anumite situaţii şi cum a văzut lumea când era copil. Familia exercită un puternic impact emoţional asupra individului. Atât de puternică este această influenţă încât disfuncţiile individului sunt adesea o reflectare a disfuncţiilor familiei – copilul este de foarte multe ori “țapul ispășitor”, este “ simptomul familiei” ”.
„La o primă vedere însă motivația pentru consumul de droguri este pusă în seama contextului, a “anturajului” și a “grupului de prieteni”, dar uităm că exteriorul, contextul în care are loc consumul de droguri, nu are nici o forță dacă nu vine peste un fond individual vulnerabil, peste nevoile emoționale neîmplinite, peste suferință, abuz și durere psihică. Dependența și nevoia de a consuma droguri sunt despre suferință, despre nevoia de alinare. Dependența este un semn, un semnal, un simptom al suferinței. Este o limbă în care ni se vorbește despre o dificultate ce trebuie înțeleasă. Dependența este o problemă umană care sălășluiește în oameni, nu în drog sau în capacitatea drogului de a produce efecte fizice. Lipsa conexiuni autentice cu cei pe care-i iubești sau ar fi fost firesc să-i iubești și să te iubească, duc spre dependență. Așa că, să nu uităm că ADICȚIE = LIPSA LEGĂTURII”.
„Pentru mine ca psihoterapeut, experienţa mea directă, de peste 12 ani în recuperarea consumatorilor de droguri, mă face să spun că “teribilismul” și “curiozitatea”de care vorbesc părinții sunt mai de grabă o nevoie neîmplinită, o nevoie de “a fi auzit și văzut”, de “ a fi important”, o “nevoie de evadare” dintr-un mediu care sufocă și asuprește emotional.
Și din nou mă întorc la familie, ca factor fundamental în această balanță PROTECȚIE –RISC, iar când mă gândesc la FAMILIE, pun sub această mare “PĂLĂRIE ”: iubirea necondiționată, siguranța și nevoia de acceptare, regulile și responsabilitățile, comunicarea și felul în care pun limite ca părinte, stilul parental, cum stabilesc recompensele și ce înțeleg prin pedeapsă dar și vocea critică …..și toate acestea, neîmplinirea lor, sunt de fapt tot atâtea motive pentru a merge spre consumul de droguri” a declarat Mariana Iridon.
„PĂLĂRIA FAMILIEI, ascunde în ea MOTIVAȚIA CONSUMULUI. Așa că întrebarea pertinentă ar fi nu de ce consumă droguri copilul meu, ci din ce cauză suferă și ce suferință caută să anestezieze prin drog?
De ce este important să aducem în discuție rolul pe care familia îl are în inițierea comportamentului adictiv? Facem asta nu pentru a culpabiliza familia. Sau pentru a pune o presiune suplimentară pe sistemul familial. Ci mai de grabă din dorința de a oferii un INSTRUMENT util de prevenire. Și de schimbare acolo unde este cazul.
Să nu uităm că un fapt simplu și la îndemâna noastră ca părinții este IUBIREA, pentru că IUBIREA este antidotul oricărei adicții”.
Adicție: dependență;
Sursa foro Pixabay / Conmongt