Expoziție cu și despre copii. Hai la Olimpiada de Benzi Desenate!
Copiii au nevoie de imaginație pentru a supraviețui și învăța despre lumea în care trăim. Muzeul Municipiului București vă propune să pătrundeți, în premieră, într-o lume fantastică prin cea mai tare expoziție de până acum. Hai la Olimpiada de Benzi Desenate.
Muzeul Municipiului București găzduiește în premieră Olimpiada de Benzi Desenate. Muzeul invită publicul să viziteze, începând cu data de 1 Decembrie 2020, la Casa Filipescu-Cesianu, expoziția care va include lucrări prezentate sub genericul Olimpiada de Benzi Desenate – Ediția I. Vizitatorii vor avea astfel ocazia să vadă lucrările câștigătorilor. Acestea sunt desene deosebite care s-au remarcat în cadrul competiției ce s-a derulat pe parcursul acestui an. Pentru a respecta măsurile sanitare dispuse de autoritățile de sănătate publică, vernisajul și gala de premiere se vor transmite online marți, 1 decembrie 2020, ora 10:00, pe paginile de Facebook: Olimpiada de benzi desenate și Casa Filipescu-Cesianu.
Spirit olimpic
Spiritul Olimpic merge înainte chiar și într-un an atipic în care Jocurile Olimpice au fost amânate. La 100 de ani de la prima prezentare oficială a steagului olimpic, autorul și profesorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu a propus marcarea acestui moment istoric prin inițierea primei ediții a Olimpiadei de Benzi Desenate, un concurs național de benzi desenate. Scopul este promovare a spiritului olimpic și conștientizare a valorilor culturale naționale, europene și internaționale în rândul elevilor din învățământul primar, gimnazial și liceal. Proiectul se desfășoară sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român, în parteneriat cu Academia Olimpică – filiala Caraș Severin și Muzeul Municipiului București.
Cu sprijinul Bibliotecii Județene ”George Barițiu” Brașov prin Centrul de excelență pentru copii și tineret, bibliotecile publice și școlare din întreaga țară s-au alăturat proiectului, iar în perioada martie – noiembrie 2020 au invitat elevii pasionați de cea de a 9-a artă să se înscrie în concurs și să participe la întâlniri în cadrul bibliotecilor sau la ateliere online, pentru a realiza lucrări de bandă desenată cu tema: ”100 de ani de la prima prezentare oficială a steagului olimpic”.
Muzeul Municipiului București organizează, începând din anul 2014, alături de managerul muzeului dr. Adrian Majuru și autorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu – la Casa Filipescu-Cesianu și Palatul Suțu din structura MMB – expoziții BD, saloane de bandă desenată. De asemenea vor fi ateliere și conferințe de bandă desenată pentru copii și adulți. Muzeul Municipiului București este primul muzeu din țară care are integrată banda desenată în expoziția de bază. Instituția publică periodic cataloage și albume de bandă desenată precum și romane grafice. Expoziția „Olimpiada de benzi desenate” se va putea vizita gratuit și va rămâne deschisă la Casa Filipescu-Cesianu până pe data de 31 ianuarie 2021.
De ce Olimpiadă de Benzi Desenate
”Știm cu toții că începutul este foarte important. Când vorbim despre spiritul olimpic și copii, primii pași sunt aceea de a le explica ce înseamnă acest spirit olimpic,. Copiii se dezvoltă și cresc în funcție de cum îi educăm, iar a-i educa în spiritul olimpic este esențial. De ce au nevoie copiii de această educație olimpică? Deoarece aici vorbim despre valori care sunt esențiale în întreaga lor viață. Vorbim de fairplay, de mândrie națională, de respect, de excelență, iar aceste valori trebuie să ne ghideze pe tot parcursul evoluției noastre. Asta face spiritul olimpic”, spune Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR).
”Prima mea bandă desenată de autor a fost un roman grafic, un subiect din lumea sportului. Două pasiuni, sportul și banda desenată, pe care le-am îmbinat de-a lungul carierei și care m- au făcut să reflectez în permanență asupra adevăratelor repere din viață. Tot mai mult ne întrebăm cum putem să îi motivăm pe elevi să învețe, cum putem să le captăm atenția pentru a le transmite cunoștințele necesare. Copiii din generația actuală au nevoie de mai mult. Banda desenată reprezintă un limbaj universal, transmite mesaje care pot depăși orice granițe. Activitatea mea de autor, de profesor de bandă desenată și experiența unică dobândită în școlile din România m-au inspirat să inițiez, cu susținerea COSR și MMB, o competiție națională pe care am intitulat-o ”Olimpiada de benzi desenate” – Mihai Ionuț Grăjdeanu, autor al ideii și noului concept dedicat BD.