Copiii din România strâng bani pentru achiziționarea primului avion medical
Nu trebuie să fii adult pentru a fi ”om mare”. Tot ce îți trebuie este voință și un suflet uriaș. Copiii din România strâng bani pentru achiziționarea primului avion medical din țară. Micuții au venit în sprijinul inițiativei ”Blondie”. Iată mai multe detalii despre bunătate, inocență și oameni mici și mari.
Amalia (8 ani), Edward (4 ani), Natalia (9 ani), Ilinca (10 ani), Sabina (8 ani), Maia (12 ani) și Matei (14 ani) cred în Moș Crăciun, în unicorni și în Asociația ”Blondie”. Mai exact, în proiectul acesteia de a cumpăra prima ambulanță aeriană din România. Costul acesteia și cel de operare în primul an se ridică la două milioane de euro.
“Ne-am propus să luăm un avion medical într-o țară în care nu există ambulanță aeriană. Noi ne-am pus visul pe hold, fiind ocupați cu zborurile pentru copii în stare terminală, dar cei mici au crezut în acest vis și într-o zi ne-am trezit cu ei la poartă și cu donații de câteva sute de lei, pe care îi strânseseră vânzând limonadă, din alocații și prin alte metode originale. «Noi vrem să luăm un avion și vrem mai mulți copii și adulți alături de noi», ne-au spus cei mici. Începând din 19 noiembrie vor prezenta în cadrul unui program de știri pe care l-au conceput ce au făcut în fiecare săptămână pentru a cumpăra un avion”, a povestit Adelina Toncean, fondatoarea Asociației ”Blondie”.
Copiii vând bijuterii, limonadă și desene pentru a ajuta alți copiii
“M-am gândit să facem un stand de limonadă în piață și am strâns bani așa. La început nu a fost multă lume, apoi s-a făcut o coadă maaare (…) Eu cred în unicorni, Zâna Măseluță și Moș Crăciun. Am donat pentru Asociația ”Blondie” și banii de la Zâna Măseluță, am renunțat la bicicleta pe care voiam să mi-o iau din ei. Vom continua să strângem bani vânzând limonadă, doar că acum la sticlă în loc de limonadă la pahar”, spune Amalia.
Sabina va strânge bani vânzând bijuteriile create de ea, iar Matei, gătind una din rețetele lui speciale de paste. Natalia şi-a donat alocația Asociației ”Blondie”. Micuța face salam de biscuiți în formă de mici avioane, pe care îl va vinde pentru a strânge mai multe fonduri. Sabina își dorește ca și alți copii să se alăture inițiativei lor. Și deja are noi colegi – o altă fetiță, Smaranda, s-a oferit să-și vândă desenele pentru a colecta donații. În plus, cei mici au lansat ”Ghidul Ideilor”, disponibil pe pagina lor de Facebook, în care au adunat inițiativele lor de până acum pentru a strânge fonduri pentru Asociația ”Blondie”: pahare pictate manual, licitația jucăriilor și crearea de decorațiuni de Crăciun, printre multe altele.
După izbucnirea pandemiei de coronavirus, Asociația ”Blondie” a început să transporte, cu avioane închiriate, copiii rămași blocați în spitale din Europa din cauza suspendării curselor aeriene de linie. Primul zbor a fost în data de 27 martie, din Milano, iar ulterior asociația a dus cu avionul în străinătate copii care aveau nevoie de intervenții medicale urgente, ce nu puteau fi făcute în România. Costul total al celor 23 de curse aeriene efectuate până în prezent este de circa 400.00 euro, cei mai mulți bani provenind din donații individuale. Cel de-al 24-lea zbor se va face pe 20 noiembrie.
Despre Asociația ”Blondie”
Asociația ”Blondie” s-a înființat în iunie 2019 pentru a oferi o șansă la viață copiilor bolnavi și singuri. Totul a pornit de la Cristi, un băiețel blond, abandonat în spitalul din Constanța. Alintat Blondie, Cristi era grav bolnav, având o malformație cardiacă în care două artere mari erau inversate. Șansa lui la viață a fost un articol în ziarul “Ziua”, cu titlul “Micuțul Cristi are nevoie de o operație la Cluj”. Atunci, Adelina Toncean, care mai târziu avea să fondeze asociația, a știut că va fi copilul ei. La vârsta de doi ani, Cristi a fost luat în plasament. Timp de 11 ani el nu a trăit ca un copil bolnav. În 25 octombrie 2014, Blondie a murit la 13 ani și jumătate pentru că operația care trebuia să îi salveze viața nu s-a făcut la timp.
Misiunea ”Blondie”
Pentru copii asociația a creat un cadru etapizat, care să rezolve cele mai importante probleme ale copiilor cu afecțiuni grave abandonați în spitale:
Monitorizare prenatală a gravidelor în risc social pentru identificarea la timp a nou-născuților cu afecțiuni grave (Caravana Blondie)
Crearea unei soluții mobile pentru identificarea în maternitate a nou-născuților cu afecțiuni grave în risc de părăsire sau părăsiți de părinți (BlonTHE APP)
Crearea unui program de voluntariat în spital pentru copiii internați singuri (Și eu sunt Blondie)
Crearea unui centru de recuperare medicală post spitalizare pentru copiii cu afecțiuni grave în risc social (Căsuța Blondie).
Puteți dona și voi pentru copii pe Asociației “Blondie folosind următoarele conturi: