Cum arătau păsările acum 50 de milioane de ani? Erau uriașe!
Știți păsările acelea foarte mari pe care le vedem prin filme? Ei bine, se pare că acum 40 – 50 de milioane de ani existau astfel de păsări uriașe. Zburau deasupra Antarcticii. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe despre ele.
Un studiu recent arată că o specie mai neobișnuită de păsări trăia în jurul insulei Seymour din Arctica, conform The Conversation. Păsările sunt numite fie pelagornitide, fie păsări „cu dinți osoși”. Cea din urmă denumire au primit-o datorită aspectului: ciocul lor avea vârfuri ascuțite, osoase, care ieșeau din fălci, asemănătoare ferăstrăului. Aceste vârfuri i-ar fi ajutat să prindă pește.
Cercetătorii spun că aceste păsări, cel puțin din punct de vedere al lungimii aripilor, seamănă foarte mult cu pterozaurii. Aceștia au trăit în timpul erei mezozoice, în urmă cu 252 milioane până la 66 milioane de ani. Este aceeași perioadă în care dinozaurii au cutreierat planeta și au atins dimensiuni greu de crezut.
Pelagornitidele au trăit aproximativ 60 de milioane de ani înainte de a dispărea, chiar înainte de Epoca Pleistocenului (acum 2,5 milioane până la 11 700 de ani). Nimeni nu știe însă exact de ce, pentru că puține înregistrări fosile au fost recuperate din perioada de la sfârșitul domniei lor. Unii paleontologi susțin că schimbările climatice sunt un posibil factor.
Mai multe despre aceste păsări
Au fost studiate fragmente de oase întregi colectate de paleontologii de la Universitatea din California la Riverside în anii 1980. Acum, exemplarele “locuiesc” în Muzeul de Paleontologie al Universității din California. Deși nu există suficiente oase pentru a crea un schelet întreg, s-a putut totuși evalua dimensiunea lor.
„Craniul pelagornitidului ar fi avut aproximativ doi metri lungime. Un fragment din maxilarul inferior al unei păsări păstrează o parte din „pseudoteeth”, care ar fi măsurat fiecare până la un centimetru înălțime. Distanța dintre acești „dinți” și alte măsurători ale maxilarului arată că acest fragment a provenit de la un individ la fel de mare, dacă nu chiar mai mare decât cel mai mare pelagornitid cunoscut”, scrie The Conversation.