Fetele cu roz și băieții cu albastru. Publicitatea la jucării este sexistă
Culoarea roz nu are absolut nicio vină, dar face parte din construcția de gen a fetelor, exact așa cum și albastru este asociat băieților. Asta înseamnă că un băiețel nu poate purta sau deține un obiect de culoare roz sau unei fetițe nu i se permite să se joace cu o mașinuță albastră? Iată ce spune un studiu recent realizat care arată că publicitatea la jucării este sexistă.
Un raport recent publicat în Spania de Instituto de la Mujer arată diferențele între băieți și fete făcute de societate. Institutul militează pentru egalitatea de gen și arată că reclamele la jucării sexualizează minorii. Mai exact, 11% dintre reclame spun într-un fel sau altul că produsul lor ar fi doar pentru băieți sau doar pentru fete. Experții spun că micuții ar trebui să aleagă cu ce să se joace.
Raportul acestei instituții conține nici mai mult nici mai puțin decât 190 de pagini unde se arată că în secolul XXI încă există discriminare de gen în publicitatea la jucării. Conform studiului 38,5% dintre reclame arată fetițele ca fiind domnițe cochete, viitoare mămici și soții.
Pentru autorii raportului acestea sunt începuturi pentru ca în viitor acești copii să citească anunțuri pentru angajare și să observe că aproximativ 34% dintre cele destinate fetelor sunt pentru cosmetică, coafură, iar aproximativ 50% dintre cele pentru băieți caută piloți, polițiști, militari, etc.
Fetele sunt păpuși, iar băieții supereroi
Iria Marañón este autor, editor și activistă pentru valorile feministe în Spania. Aceasta explică cum construiește societatea genurile. ”Ei fac jucării și obiecte de îngrijire pentru copii roz în continuare doar pentru fetițe. Ce alt exemplu mai bun puteți găsi? Atâta timp cât genul va fi prezentat așa societatea va genera obiecte pentru fete și pentru băieți pe sexe. Fetele stau ca păpușile în casă și se aranjează, iar băieții fac pe supereroii pe stradă. Asta este societatea de tip patriarhal”, spune Iria Marañón.
Tot Marañón explică faptul că ”rozul nu are absolut nicio vină, dar face parte din construcția de gen a fetelor”. Părinții îmbracă fetele în roz de mici, iar după vârsta de șase ani studiile arată că acestea se simt mai slabe și mai puțin inteligente decât un băiat. Parcă societatea i-ar obliga pe copii, cumva, de mici, să fie interesați de anumite obiecte.
Iria este de părere că a venit momentul oportun să se schimbe situația. De sărbători părinții pot căuta cadouri diferite. Pot opta pentru obiecte care nu discriminează copiii în reclame. Părinții trebuie să își lase copiii liberi să se joace cu ce vor ei. Raportul din Spania ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru oameni din întreaga lume. Fetele şi băieţii sunt egali şi merită să fie educaţi în această idee.