Dacă e marți, ȘTIRI PENTRU COPII continuă rubrica de fobii. Astăzi vorbim despre una mai rar întâlnită, dar care totuși există. Logizomechanophobia este frica de calculator și poate afecta viața celui care se confruntă cu ea.
Frica de calculator se mai numește și cyberphobie. Să ai de-a face cu o astfel de fobie poate fi destul de dificil. Asta fiindcă în zilele noastre computerele sunt foarte folosite. Și vrem, nu vrem, ne lovim la un moment dat de ele. Nu pot fi evitate.
Cauze pot fi foarte multe. În general, fobiile se dezvoltă în urma unei experiențe negative din copilărie și nu numai. Spre exemplu, un copil de care se râde la școală că nu știe să folosească calculatorul poate dezvolta foarte ușor această fobie. Tocmai de frică să nu se facă din nou de râs, va evita să mai folosească calculatorul.
De partea cealaltă sunt oamenii mai în vârstă. Bătrânii pot dezvolta această fobie din același motiv. Că nu știu să folosească calculatorul sau că nu se descurcă cu mouse-ul și tastatura.
Simptome și tratament
La fel ca orice fobie, cel în cauză prezintă simptome fizice și psihologice. În categoria celor fizice intră: tremuratul, transpirația, senzația de leșin sau amețeală, senzația de sufocare, senzația de greață sau vărsături, amorțeală, furnicături etc. Pe de altă parte, din categoria celor psihologice fac parte următoarele simptome: pierderea controlului, sentimentul de izolare, senzația de moarte, deconectarea de la realitate etc.
Partea bună din toată povestea aceasta cu frica de calculator este că ea poate fi tratată. Chiar și acasă prin diverse metode, precum: cititul despre fobie, tehnici de meditație și relaxare, grupuri de sprijin, etc.
Uneori frica este atât de intensă încât aceste metode nu funcționează. Dar nu e nimic. În acest caz, o vizită la un terapeut va rezolva problema. Împreună cu el se va stabili care este cauza exactă a fobiei și care este cel mai bun tratament pentru a scăpa de ea. Printre aceste tratamente se numără terapia cognitiv comportamentală, desensibilizarea sau hipnoterapia.