Dispozitivele inteligente ştiu totul despre noi. Ce informații adună aplicațiile despre copii?
În perioada pandemiei copiii au stat mult pe internet, iar numărul descărcărilor de aplicații a crescut considerabil. S-a descoperit recent că aplicațiile instalate pe telefon colectează în secret date. Ce informații adună aplicațiile despre copii? Aflați în continuare.
Intimitatea copilului de vârstă mică este violată de aplicații și jocuri instalate pe telefonul mobil, conform unui studiu realizat în SUA. Aceste aplicații pot fi descărcate pe telefonul părintelui, pe tableta copilului sau pe orice alt gadget. Experții spun că jocurile, aplicațiile de limbi străine sau alte ”ajutoare la învățat”, preiau mai multe date decât ar trebui, iar asta este violare a intimității și are consecințe legale.
Studiul demonstrează că dezvoltatorii de aplicații pentru copii adună și oferă informații despre utilizatori unor terțe persoane. ”Eu și colegii mei am descoperit că 67% dintre aplicațiile pentru copiii de 3 – 4 ani au identificatoare digitale care adună numărul și seria telefonului mobil sau alte date care permit dezvoltatorului să găsească adresa proprietarului. Aceștia oferă informații unor terțe persoane care pot fi corporații sau firme care se ocupă cu cercetarea de piață”, spune dr. Jenny Radesky, autoarea principală a studiului. Aceasta este pediatru și profesor-asistent la Spitalul de Copii C.S. Mott din Michigan.
De ce este alarmant?
”Faptul că aceste informații – despre activitatea copiilor pe web – sunt colectate influențează anunțurile publicitare care apar pe News Feed în social media sau pe Google, la căutări. Asta clar încalcă legea. Sunt prea multe astfel de cazuri și ar fi bine să se caute metode legale (pentru a opri acest lucru)”, spune Angela Campbell, director al Institutului de Comunicare și Reprezentare Publică și Clinică din cadrul Facultății de Drept din Georgetown, într-un editorial.
Cum funcționează sistemul online?
Pe web sunteți supravegheați zilnic. Oare cum altcumva ar apărea dintr-o dată o reclamă la jocul video pe care îl doriți atât de mult pe un site sau aplicație care nu are legătură cu el.
Când folosim internetul la cumpărături sau la căutări simple dăm date despre noi. Acestea ajung la terțe persoane care utilizează informația pentru pladsarea de produse sau, mai rău, pe mâna unor hackeri. Radesky, pediatra care a realizat studiul sugerează publicului să vizioneze pe Netflix «The Social Dilemma», un documentar care a avut premiera în 9 septembrie.