Competiție de reciclare pentru tineri. Centrul Europe Direct Regiunea Centru, susținut de către Uniunea Europeană, alături de structura gazdă, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și partenerii din acest proiect, au lansat o nouă competiție online pentru cele mai bune propuneri de reciclare creativă. Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENTRU COPII.
ȘTIRI PENTRU COPIIv-a spus de multe ori ce fac copiii cool: „Copiii cool citesc, fac sport, reciclează și se informează”. Astăzi vă propunem o competiție de reciclare.
Ce este reciclarea?
Reciclarea presupune păstrarea obiectelor din anumite materiale în scopul refolosirii. Unele obiecte pot prinde viață prin schimbare, devenind folositoare. Pentru asta ne putem folosi de imaginație.
Competiția este online și este dedicată copiilor și tinerilor până la 18 ani. Aceștia pot participa singuri sau alături de părinți și prieteni, în special locuitorii din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Perioada de înscriere este între 28 octombrie și 2 decembrie 2020.
Ce trebuie să faceți?
Reciclează, bricolează, creează și protejează! Puteți să folosiți orice obiecte dintre cele care, de obicei se aruncă. Puteți să faceți cu ele orice vă stimulează imaginația. Jardiniere sau rochii, suporturi pentru obiecte sau parasolare, mici obiecte decorative și mic mobilier, sau chiar viziere pentru această perioadă neagră a pandemiei. Cu cât reciclam mai mult, cu atât dăm o mână de ajutor mediului. Puteți trimite creațiile voastre din materiale reciclabile/reciclate, fie ele vestimentare, produsele de bricolaj sau orice alte idei de activități de protecție a mediului pe adresa europedirect@adrcentru.ro.
Pasul 1
– Realizați o creație vestimentară din materialele textile sau alte materiale (ex ambalaje, plastic, hârtie, carton)
– Reutilizați borcanele, anvelopele, cutiile și transformați-le în suporturi pentru pixuri, ghivece, suport de lumânări sau alte obiecte utile
– Duceți la centre de colectare bateriile, uleiul prăjit, pet-urile etc
– Curățați o zonă sau plantați un copac
Pasul 2
De asemenea, atunci cand trimiteți e-mailul trebuie să menționați ce ați reciclat, câte persoane au fost implicate, dificultatea lucrării și să prezentați rezultatul final. Nu uitați să scrieți și datele de contact. Trebuie să trimiteți minim două imagini (foto sau video): una înainte, cu „materia primă” utilizată (adică obiectele pe care v-ați propus să le reciclați) și a doua cu ceea ce ați realizat (un costum pentru „eco-parada modei” sau alte obiecte/rezultate ce pot fi folosite în casă, pe balcon sau în grădină). Dacă este cazul, filmați sau fotografiați inițial o zonă plină de resturi poluante, pe care apoi o prezentați curățată etc. Puteți folosi oricâte imagini doriți.
Pasul 3
Mesajul vostru către UE (pe această temă, evident), steagul sau orice alt simbol european, să fie surprins în imagine sau să fie scris pe o coală de hârtie.
Premii
Toată lumea câștigă cel puțin un articol util, ca obiect promoțional al Centrului Europe Direct Regiunea Centru. Cele mai ingenioase, dificile, frumoase, inovative și atrăgătoare propuneri vor primi însă și o tabletă. Ordinea celor mai bune propuneri o decide un juriu format din: un profesor, un reprezentant al echipei Europe Direct Regiunea Centru și un reprezentant al societății civile.
Dicționar
Juriu: comisie de specialiști desemnată pentru clasificarea și promovarea candidaților sau a concurenților și pentru decernarea unor premii la examene, competiții sportive etc;
Jardinieră: etajeră de lemn, suport de metal etc. pe care se țin ghivece cu plante ornamentale;