Ziua Antidrog. Astăzi vorbim despre etnobotanice, droguri întâlnite sub denumirea de „droguri legale”. Etnobotanicele reprezintă o categorie largă de substanțe psihoactive sau produse care conțin substanțe psihoactive.
Etnobotanicele sunt produse sintetice și cuprind o gamă variată de substanțe. De obicei sunt comercializate sub denumirea de „sare de baie”, „amestec de plante uscate”, „bețișoare parfumate” și sunt etichetate ca având alte ingrediente decât cele reale. Deși se întâlnesc sub așa-numita sintagmă „droguri legale”, ele nu sunt legale și nu sunt sigure. Mai mult decât atât, utilizarea lor este direct corelată cu numeroase cazuri de otrăvire, urgențe spitalicești și, uneori, chiar decese.
Substanțele noi cu proprietăți psihoactive – Etnobotanicele – se împart în trei mari categorii:
Când tocmai a consumat substanțe noi cu proprietăți psihoactive – etnobotanice:
În funcție de tipul de substanțe noi cu proprietăți psihoactive consumate, efectele pot fi diverse.
Efecte fizice:
Efectele psihice:
Semne ale abuzului de substanțe noi cu proprietăți psihoactive – etnobotanice
Riscuri pentru sănătate
Lipsa de informații referitoare la compoziția chimică, la proveniența ingredientelor și a substanțelor posibil periculoase utilizate pentru fabricarea drogurilor etnobotanice îngreunează evaluarea riscurilor pentru sănătate și a nivelului de toxicitate. Unele droguri sunt combinate cu alcool și alte droguri ilegale, ceea ce determină efecte secundare și mai periculoase.
Consumul de etnobotanice reduce inhibițiile și încurajează comportamentul riscant, crescând astfel șansele ca adolescenții să conducă sub influența drogurilor, să facă sex neprotejat sau să fie implicați în accidente.
Majoritatea drogurilor sintetice nu pot fi depistate în urină sau alte analize medicale, ceea ce face ca nivelul de intoxicare să nu poată fi stabilit.
Drogurile etnobotanice pot avea efecte secundare dezastruoase:
Consecințe juridice
Odată cu modificarea și completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și a Legii nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, există în țara noastră consecințe juridice clare pentru orice operațiuni cu așa numitele droguri „etnobotanice ” .
Simptome de sevraj
Etnobotanicele sunt produse în laboratoare clandestine, astfel că ingredientele și potența acestora pot varia foarte mult. De aceea este imposibil de știut exact ce efecte au și ce ingrediente conțin.
Printre simptomele de sevraj identificate se numără: insomnia, anxietatea, tremurăturile, transpirația, dependența fizică. Persoanele în sevraj pot experimenta depresie, agitație, stări de greață, vărsături, tremurături, transpirații reci, puls crescut și tensiune ridicată.
Consumul îndelungat de plante etnobotanice produce DEPENDENŢĂ; Cei care le consumă riscă în timp foarte scurt să devină consumatori de droguri tari;
Dependența de etnobotanice, la fel ca alte dependențe, conduce la o deteriorare semnificativă în calitatea vieții și în nivelul de funcționalitate al consumatorului.
În primul rând este afectat organismul, consumul fiind puternic corelat cu multiple afecțiuni organice sau chiar cu decesul.
În al doilea rând, urmare a consumului, apar multiple tulburări psihice și emoționale, indiferent de preexistența acestora la debutul consumului. Mai mult, în cazul în care consumatorul se confruntă deja cu unele tulburări psihice / emoționale, consumul nu va face decât să le accentueze și să le agraveze.
În al treilea rând, în plan social viața consumatorului ajunge să se confrunte cu multiple și variate probleme sociale. Astfel, consumatorul ajunge să se izoleze și să se distanțeze de cei din jur, iar relațiile sociale ajung să îi fie deteriorate sau chiar pierdute. Instabilitatea și schimbările bruște și imprevizibile în comportamentul consumatorilor duc, în timp, la accentuarea acestor probleme sociale. Sunt corelate cu abandonul școlar sau pierderea locului de muncă, pierderea căsniciei, comportamente infracționale, probleme cu legea, vagabondaj.
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timiș este structura teritorială a Agenției Naționale Antidrog – instituție națională cu rol de coordonator în domeniul politicilor antidrog.
Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș oferă: servicii de prevenire a consumului de droguri; evaluarea și analiza situațiilor problematice cauzate de consumul de substanțe psihoactive; consiliere pentru identificarea celor mai eficiente soluții de intervenție preventivă; informare și educare copii, adolescenți și tineri dar și părinți; informare și educare adulți implicați în procesul educativ; servicii de asistență medicală, psihologică și socială; consiliere, evaluare și management de caz pentru consumatorii de droguri (alcool și tutun) dar și pentru aparținătorii acestora.
Adresă: Piața Libertății nr.1, Timișoara,
Telefon : 0256/432351;
E-mail: cpeca.timis@ana.gov.ro
Psihoză: boală psihică manifestată prin tulburări ale comportamentului, gândirii sau afectivității de care bolnavul nu este conștient și care necesită izolarea acestuia;
Dispnee: greutate în respirație în boli cardiace sau respiratorii;