Un studiu arată că aproape jumătate dintre români se joacă jocuri video
Un studiu efectuat de Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România arată că aproape jumătate dintre români se joacă jocuri video.
Gaming-ul a ajuns să facă parte din viața fiecăruia. Cu toții fie ne jucăm un joc pe telefon, consolă sau PC, fie cunoaștem pe cineva care o face. RGDA (Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România) a realizat cel mai detaliat studiu în acest sens și a ajuns la concluzia că aproape 8 milioane de români joacă jocuri video. Asta înseamnă aproape jumătate din populația țării noastre.
“Jocurile video nu mai sunt de mult timp un fenomen marginal, dovadă stau și cifrele globale care arată că industria jocurilor video a depășit ca valoare pe cele ale muzicii și filmului la un loc. Popularitatea jocurilor este foarte mare și în România, dar nu existau cifre concrete despre relația românilor cu acestea. RGDA vine, în premieră, cu date semnificative care arată cât de mulți români dedică timp acestui mediu. Este un prim studiu care, cu siguranță, în anii care vor urma va putea fi îmbunătățit cu și mai multe detalii statistice relevante”, a declarat într-un comunicat de presă Cătălin Butnariu, președinte RGDA.
Atât bărbații cât și femeile se joacă jocuri video
Stereotipul general este că în principal doar băieții joacă jocuri video. Rezultatele sunt, însă, surprinzătoare. Dintre cei aproape 8 milioane de români cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, 52% sunt bărbați și 48% femei. 39% dintre jucătorii români adulți au studii superioare iar 48% dintre aceștia sunt căsătoriți sau într-o relație.
După cum știți, datorită multitudinii de dispozitive inteligente pe care le avem în casă, este imposibil ca utilizatorii să se joace doar pe unul. În medie, un jucător folosește 2 – 3 dispozitive pentru a se juca. Printre cele mai populare platforme se numără telefonul mobil (64%), PC/laptop (60%), tablete (20%) și console (15,5%). Jocurile online sunt jucate de 14,3% dintre utilizatori și jocurile din social media sunt jucate de 6,7% dintre aceștia.
Românii preferă să se joace pe calculator, laptop sau consolă
Deși jocurile pe telefonul mobil sunt cele mai accesibile, acestea putând fi jucate oriunde, acestea sunt preferate doar de 23% dintre români. Jucătorii din România preferă să se joace pe calculator/laptop (42%) sau pe consolă (29%). Motivul principal din spatele acestei preferințe este, cel mai probabil, calitatea jocurilor.
Dintre jucătorii de consolă, 48% utilizează Playstation 4, 18% Xbox One, 10% Playstation 3 și 9% Nintendo Switch. La capitolul jocuri mobile, cel mai întâlnit sistem de operare este Android (78%), urmat de iOS (15%).
Achiziția jocurilor este o altă perspectivă scoasă la iveală de către studiu. Doar 45% dintre gamerii români își cumpără jocurile. Restul de 55% preferă să le descarce ilegal de pe diferite site-uri. Dintre cei care le cumpără, 63% o fac prin magazine online precum Steam sau Epic Store, 53% le cumpără din magazine iar 27% le cumpără la mâna a doua.
Câți bani cheltuie românii pe jocuri
Probabil vă întrebați acum cât bani cheltuie românii pe jocuri video. Sumele sunt mult mai mici decât v-ați aștepta. În medie, 68% dintre jucătorii de console plătesc lunar 46 de lei. Suma cheltuită lunar pentru jocurile pentru telefoanele mobile este 9 lei iar pentru cei care se joacă pe PC sau laptop, suma cheltuită este de aproximativ 24 de lei.
Motivele pentru care oamenii se joacă jocuri sunt destul de evidente. 7 din 10 gameri au ca motiv principal nevoia de relaxare după o zi grea. 5 din 10 au mai dat ca motiv și faptul că pentru ei este un hobby. 40% se joacă pentru a scăpa de plictiseală iar 30% o fac pentru a învăța lucruri noi.
Aproape toți participanții la studiu au zis că preferă să se joace în intimitatea propriei case. De asemenea, 21% au menționat că se mai joacă și la prieteni acasă, iar 15% au spus că o fac și în mijloacele de transport în comun.
53% dintre români preferă jocurile multiplayer, adică online împotriva altor jucători. Printre genurile de jocuri preferate se numără jocurile de aventură (54%), jocurile de strategie (51%) și jocurile de tip First Person Shooter (47%).
Cele șase tipologii de jucători
În urma acestui studiu au reieșit 6 tipologii de jucători: jucătorul ambițios, jucătorul multitasking, jucătorul răbdător, jucătorul rațional, jucătorul relaxat și jucătorul grăbit. Dacă ești curios ce fel de jucător ești, mai multe detalii despre aceste tipologii pot fi găsite aici.
RGDA este o organizație non-profit care își propune să sprijine și să promoveze dezvoltatorii de jocuri video din România. Ghidată de valori solide, RGDA promovează integritatea, calitatea, schimbul de bune practici, respectul și ajutorul reciproc ca modalitatea de dezvoltare a industriei locale. Obiectivele asociației sunt acelea de a informa publicul larg asupra industriei, a se asigura că există suficiente surse de training și educație pentru cei care își doresc o carieră în domeniu, a crea o comunitate strânsă a dezvoltatorilor și de a reprezenta industria în fața instituțiilor statului și a actorilor internaționali.
Pentru mai multe știri interesante și invitații la evenimente vizitați site-ul ȘTIRI PENTRU COPII.