O planetă mică și plimbăreață a fost descoperită recent de astronomi
O planetă mică și plimbăreață a fost descoperită recent de astronomi. Este una dintre cele mai mici planete rătăcitoare descoperită până în prezent. Planeta este telurică și face parte dintr-un sistem stelar din Calea Lactee. Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Galaxia noastră pare a fi plină de planete rătăcitoare. O echipă internațională de oameni de știință, condusă de astronomi polonezi, a anunțat descoperirea planetei plutind liber în cel mai mic spațiu detectat vreodată.
Planetele plutitoare
Până acum au fost descoperite peste 4.000 de planete extrasolare. Deși multe dintre cele cunoscute nu seamănă cu cele din sistemul nostru solar, ele au un lucru în comun: toate orbitează o stea. Cu toate acestea, teoriile formării și evoluției planetei prezic existența planetelor plutitoare libere (rătăcitoare), care nu sunt atașate gravitațional de nicio stea.
De fapt, în urmă cu câțiva ani, astronomii polonezi din echipa Optical Gravitational Lens Experiment (OGLE) de la Observatorul Astronomic al Universității din Varșovia, au furnizat primele dovezi ale existenței unor astfel de planete în Calea Lactee. Acum, ei au anunțat descoperirea celei mai mici planete rătăcitoare găsită până în prezent.
Exoplanetele pot fi rareori observate direct. De obicei, astronomii găsesc planete folosind observații ale luminii de la steaua gazdă a planetei. De exemplu, dacă o planetă trece în fața discului stelei sale mamă, atunci luminozitatea observată a stelei scade periodic cu o cantitate mică provocând așa-numitele tranzite. De asemenea, astronomii pot măsura mișcarea stelei cauzată de planetă.
Planetele plutituoare nu emit radiații
Planetele plutitoare libere nu emit radiații și nu orbitează nicio stea gazdă, așa că nu pot fi descoperite folosind metode tradiționale de detectare astrofizică. Cu toate acestea, unele planete pot fi reperate folosind un fenomen astronomic numit microlensare gravitațională. Microlensarea rezultă din teoria relativității generale a lui Einstein. Un obiect masiv (lentila) poate îndoi lumina unui obiect de fundal luminos (sursa). Gravitația lentilei acționează ca o lupă imensă care îndoaie și mărește lumina stelelor îndepărtate.
“Dacă un obiect masiv (o stea sau o planetă) trece printre un observator bazat pe Pământ și o stea, sursă îndepărtată, gravitația sa poate devia și focaliza lumina de la sursă. Observatorul va măsura o lumină scurtă a stelei sursă”, explică. Dr. Przemek Mroz, cercetător postdoctoral la Institutul de Tehnologie din California și autor principal al studiului.
„Șansele de a observa microlensarea sunt extrem de mici. Trei obiecte, sursă, obiectiv și observator, trebuie să fie aproape perfect aliniate. Dacă am observa o singură stea sursă, ar trebui să așteptăm aproape un milion de ani pentru a vedea sursa microlensată”, adaugă Dr. Przemek Mroz.
Astronomii OGLE au oferit primele dovezi pentru o populație mare de planete plutitoare în Calea Lactee acum câțiva ani. Cu toate acestea, planeta nou detectată este cea mai mică planetă plutitoare găsită vreodată.
„Descoperirea noastră demonstrează că planetele plutitoare libere cu masă redusă pot fi detectate și caracterizate folosind telescoape de la sol”, spune prof. Andrzej Udalski, cercetător principal în cadrul proiectului Optical Gravitational Lensing Experiment (OGLE).
Dicționar
Teluric: care aparține pământului, privitor la pământ; pământesc;
Astrofizică: ramură a astronomiei care se ocupă cu studiul structurii și compoziției aștrilor și a materiei interstelare, cu procesele care se petrec aici ;