Ziua Antidrog. Astăzi despre LSD, drogul impregnat în hârtie absorbantă. LSD-ul face parte din substanțele chimice cu cel mai puternic efect halucinogen și produce schimbări majore ale stării de spirit.
LSD este prescurtarea pentru acidul lisergic (Lysergic Acid Diethylamide) și este fabricat din claviceps, o ciupercă parazită care crește pe secară.
Se dizolvă în apă și e lipsit de miros, culoare și gust. LSD-ul este vândut sub formă de pastile, capsule, sau în formă lichidă. LSD-ul este deseori impregnat în hârtie absorbantă, care se împarte apoi în mai multe bucăți, fiecare bucată fiind echivalentul unei doze.
Cele mai comune denumiri ale drogului în engleză sunt: acid, acid blotter, doses, microdot, tabs, sau trips. Acesta poate fi denumit și după designul hârtiei în care este impregnat: Black Star, Orange Sunshine, Ying-Yang.
Alte denumiri de stradă sunt: Boomers, Dots, Golden Dragon, Heavenly Blue, Hippie, Loony Toons, Lucy in the Sky with Diamonds, Pane, Purple Heart, Superman, Window Pane, Zen.
Trăirile din timpul expunerii la LSD depind foarte mult de așteptările individuale ale consumatorului față de consum, cât și de sugestiile pe care le primește din mediul său social.
Efectele apar în 40 – 60 minute, ating maximul după 2 – 4 ore, putând să determine:
Consumatorul vede, aude și simte lucruri care par reale, dar care de fapt nu există. Consumatorul trece în scurt timp de la o stare de bucurie la o stare de furie.
LSD-ul distorsionează percepția realității, deoarece interferează cu abilitatea creierului de a stoca trăirile imediate. Porțiunea din creier numită cortex se confruntă cu o multitudine de experiențe senzoriale. Acest flux de informații pe care consumatorii îl primesc, stochează și compară cu evenimente și trăiri trecute, reprezintă de fapt baza experienței psihedelice.
Durata și impactul efectelor LSD-ului variază în funcție de compoziția, gradul de puritate și concentrația fiecărui drog. Majoritatea „tripurilor” LSD (experiența sub influența drogului) durează între 6 și 12 ore. Utilizatorii fac referire la LSD și la alte experiențe halucinogene ca fiind „călătorii” (n.r. – engleză – „trips”) și la experiențele acute nefavorabile sau neplăcute ca fiind „călătorii neplăcute” („bad trips”). În unele „călătorii”, utilizatorii experimentează senzații plăcute și stimulatoare mental și care produc un sentiment de înțelegere intensă. Pe de cealaltă parte, „călătoriile neplăcute” atrag gânduri terifiante și sentimente de coșmar, de anxietate și disperare care includ teama de a pierde controlul, nebunia sau moartea.
Consumatorul poate resimți o multitudine de emoții în același timp sau poate oscila rapid între stări emoționale contradictorii. El trece rapid de la o idee la alta și de la o amintire la alta.
Drogul provoacă halucinații și viziuni (distorsionarea luminii, a culorilor, a formelor, apariția unor obiecte imaginare cum ar fi pereți care sângerează sau se topesc, efecte strălucitoare).
Halucinațiile și schimbările în perceperea realității provoacă uneori panică în rândul consumatorilor, care simt ca își pierd mințile. Atunci când se află sub influența drogului, anumiți consumatori sunt copleșiți de gânduri negative, de sentimente de disperare și frica referitoare la pierderea controlului, de frica de a înnebuni sau de frica de moarte. Consumatorii pierd de asemenea noțiunea timpului.
LSD-ul poate provoca, pe termen scurt, următoarele simptome fizice: pupile dilatate, amețeală, uscăciunea gurii, transpirație puternică, mirosuri neplăcute, pierderea poftei de mâncare, greață și palpitații.
Consumul excesiv și pe termen lung de LSD poate avea următoarele efecte:
În cazul consumului de LSD vorbim de dependență psihică. Nu apare dependența fizică, de asemenea lipsesc fenomenele de sevraj. Din moment ce LSD-ul nu este considerat a fi un drog care provoacă dependență, există un risc minim de instalare a dependenței fizice. Nu există documentație de specialitate referitoare la simptomele de sevraj. Persoanele care consumă LSD pot să înceteze consumul fără a avea simptome fizice de sevraj. Acesta este motivul pentru care majoritatea pacienților nu au nevoie de tratament pentru simptomele de sevraj fizic. Totuși, LSD-ul provoacă dependență psihică, de aceea multe persoane îl consumă în mod regulat, fără a se putea opri.
Apariția flashback-urilor („trip-uri” care pot să se manifeste la mult timp după ce drogul și-a făcut efectul) este tipică pentru consumatorii de LSD. Flashback-urile pot apărea la câteva zile, luni sau chiar ani de la încetarea consumului drogului și pot fi declanșate de situații de stres sau de insomnii. La fel ca orice consumator de droguri, cei cu dependență de LSD au nevoie de terapie, sprijin și de un tratament adecvat, pentru a depăși dependența psihică.
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timiș este structura teritorială a Agenției Naționale Antidrog – instituție națională cu rol de coordonator în domeniul politicilor antidrog.
Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș oferă: servicii de prevenire a consumului de droguri; evaluarea și analiza situațiilor problematice cauzate de consumul de substanțe psihoactive; consiliere pentru identificarea celor mai eficiente soluții de intervenție preventivă; informare și educare copii, adolescenți și tineri dar și părinți; informare și educare adulți implicați în procesul educativ; servicii de asistență medicală, psihologică și socială; consiliere, evaluare și management de caz pentru consumatorii de droguri (alcool și tutun) dar și pentru aparținătorii acestora.
Adresă: Piața Libertății nr.1, Timișoara,
Telefon : 0256/432351;
E-mail: cpeca.timis@ana.gov.ro
Midriaza: mărire a diametrului pupilei, care poate surveni fiziologic (la întuneric), patologic (în paralizia fibrelor circulare ale irisului) sau ca efect al administrării unor medicamente;
Tahicardie: accelerare fiziologică (în timpul unui efort fizic, emoții etc.) sau patologică (în unele afecțiuni cardiace) a bătăilor inimii;
Hipertermie: creștere anormală a temperaturii corpului