Tot mai mulți adolescenți consumă alcool. Cât de periculos este acest obicei
Tot mai mulți adolescenți consumă alcool. Băuturile tari sunt periculoase atât pentru sănătatea psihică, cât și pentru cea fizică. Tinerii consumă alcool, însă nu știu care sunt consecințele acestui obicei. Cât de periculos este alcoolul pentru ei? Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Conform statisticilor, Romania ocupă un loc fruntaș în lista țărilor cu cel mai mare consum de alcool din lume. Astfel, peste trei sferturi din populația țării este consumatoare de alcool, iar din păcate, un mare procent este alcătuit din adolescenți. Se estimează că aproximativ 80% dintre elevii de liceu au încercat, măcar o dată, alcoolul.
Nici Moldova nu stă mai bine la capitolul consumatori de alcool. Cifrele sunt alarmante. Moldova se află în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume. Conform Raportului global privind consumul de alcool și sănătatea, în anul 2016, Moldova a înregistrat un consum anual de 15,2 litri de alcool pur/locuitor la vârsta de 15 ani și mai mult, din care bărbaților le revin 25,2 litri de alcool pur/locuitor, iar femeilor – 6,1 litri de alcool pur/locuitor, relatează Unimedia.
Ce este alcoolul?
Alcoolul este creat prin fermentarea cerealelor, a fructelor sau a legumelor. Fermentarea este un proces care utilizează drojdie sau bacterii pentru a schimba zaharurile din ingrediente în alcool.
Potrivit specialiștilor, alcoolul este o substanță toxică și psihoactivă care provoacă dependență. Aceasta are un impact major asupra sănătății publice, fiind unul dintre principalii factori de risc pentru tulburările neuropsihice, bolile cardiovasculare, ciroza hepatică, unele forme de cancer, etc.
Cum ne afectează
Trebuie știut că alcoolul din băuturi se absoarbe în sânge și afectează sistemul nervos central (creierul și măduva spinării), alterând astfel toate funcțiile corpului. Specialiștii au demonstrat că sistemul nervos uman încă se dezvoltă în adolescență, iar efectele consumului de alcool se pot resimți ulterior, relatează Sfatul Medicului.
Alcoolul este o substanță care încetinește funcția sistemului nervos central, blocând transmiterea mesajelor către creier. Acest lucru are ca efect modificarea percepțiilor, emoțiilor, mișcărilor, văzului și auzului unei persoane.
De asemenea, persoanele care consumă foarte mult alcool pot deveni confuze. Alcoolul afectează și alterează comportamentele.
Consumul de alcool în cantități foarte mari poate duce la intoxicațiile alcoolice.
De ce consumă tinerii alcool
Majoritatea tinerilor consumă aceste substanțe din curiozitate sau dorința de a se integra. Totuși, de cele mai multe ori, decizia lor nu este corectă, aceștia abuzând de băuturile alcoolice.
În Romania, comercializarea alcoolului către persoane mai mici de 18 ani este interzisă. De asemenea, consumul de alcool este ilegal până la această vârstă.
Dicționar
Comercializare: punere în vânzare a unui bun ;
Consecință: rezultat al unei fapte, al unei acțiuni, al unui principiu; urmare;