Povestea unui consumator de droguri reabilitat. Consumul de droguri poate părea cool sau la modă pentru mulți adolescenți. Anturajele, curiozitatea, situația socială precară sau lipsa comunicării cu familia „îndeamnă” tinerii la consumul de droguri. Totul pare frumos la început, iar tinerii cad în plasa consumului de droguri. Există cazuri fericite ale unor tineri care s-au reabilitat, însă în cele mai multe cazuri tinerii intră într-o lume din care nu mai pot ieși. Pentru aceștia, “luminița de la capătul tunelului” este reprezentată doar de închisoare sau deces. Noi am discutat cu un fost consumator de droguri care ne-a povestit cum a reușit să se reabiliteze. Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Un fost consumator de droguri a fost de acord să stea de vorbă cu noi. Ne-a povestit cum l-au schimbat aceste substanțe interzise, dar și cum a reușit să se reabiliteze. S-a apucat în liceu, fără ca părinții lui să știe. Avea 16 ani pe atunci. Acum are 21 de ani și ne povestește experiența lui pentru a ajuta alți tineri care sunt curioși să încerce. Din motive ușor de ințeles, identitatea lui rămâne ascunsă.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum ai intrat în această lume a drogurilor?
Fost consumator: Prima oară când am intrat în contact cu drogurile a fost la liceu. Mă împrietenisem cu niște colegi mai mari care consumau așa ceva. Și am vrut și eu să expermentez. Mi s-a părut cool.
ȘTIRI PENTRU COPII: Care au fost motivele care te-au împins să recurgi la astfel de substanțe?
Fost consumator: Voiam doar să experimentez.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce anume ai consumat?
Fost consumator: Am consumat iarbă, hașiș si niște chestii, li se spuneau „legale”.
ȘTIRI PENTRU COPII: Știi să îmi explici ce sunt acelea „legale”? Sau cum făceai rost de ele?
Fost consumator: Făceam rost de la prietenii colegilor cu care mă anturasem (nr – cu care își petrecea timpul). Nu știu să îți explic exact ceea ce sunt. Nu cred că au o definiție clară. Sunt niște substanțe care îți dau anumite stări euforice, amețeală. Dar după ce se termină efectul e foarte nasol.
ȘTIRI PENTRU COPII: Care sunt efectele pe care le simțeai după ce consumai?
Fost consumator: După ce consumam? Păi la început, în jur de 2-3 minute nu simțeam nimic, după începea să te ia ușor…
ȘTIRI PENTRU COPII: Când te-ai gândit să renunți, cât de greu a fost?
Fost consumator: A fost greu. În sensul că majoritatea anturajului cu asta se ocupa, eu a trebuit să rămân izolat. Să îmi găsesc alți prieteni.
ȘTIRI PENTRU COPII: Te-au susținut părinții sau prietenii în acest sens?
Fost consumator: Părinții nu au aflat niciodată. Iar prietenii, am avut câțiva care m-au susținut, dar majoritatea se ocupau cu așa ceva, așa că, na, foarte puțină lume m-a susținut.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cei care nu consumau, și-au schimbat atitudinea față de tine?
Fost consumator: Da, mă vedeau altfel. Adica na, parcă, nu știu, ei încercau să mă îndrepte, dar se comportau altfel. Parcă nu mai aveau la fel de multă încredere în mine.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum ai reușit totuși să renunți la consumul de droguri?
Fost consumator: A fost în legătură cu anturajul. Am văzut că mulți se împrumutau să facă rost de așa ceva. Unii chiar luau lucruri din casă, le vindeau, furau bani de la părinți. Și am zis că nu vreau să ajung în stagiul acela.
ȘTIRI PENTRU COPII: Să înțeleg că acesta a fost unul dintre motivele care te-au ajutat să renunți.
Fost consumator: Da.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum îți procurai drogurile? De unde aveai bani să le plătești?
Fost consumator: Luam bani de la părinți. Le spuneam că îmi trebuie pentru anumite chestii. Eu de fapt le dădeam pe droguri. Sau mă împrumutam de la cineva și îi dădeam înapoi mai târziu când aveam.
ȘTIRI PENTRU COPII: La școala ai dus vreodată? Sau ți-au adus colegii tăi?
Fost consumator: Da, am dus, dar au adus și alți colegi.
ȘTIRI PENTRU COPII: Te-ai gândit vreodată să apelezi la un terapeut, psiholog?
Fost consumator: În perioada aceea nu. Eram la liceu, nu aveam bani. Și ieșea din discuție să le spun alor mei așa ceva.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce crezi că ar trebui să învețe tinerii din povestea ta?
Fost consumator: Ar trebui să stea departe de anturajele dubioase. Să nu experimenteze așa ceva pentru că nu aduce nimic bun. În plus va trebui să se ferească de multă lume, nu o să fie un stil de viață chiar ok.
ȘTIRI PENTRU COPII: Au fost repercursiuni ale faptelor tale? Care au fost acestea?
Fost consumator: Tot timpul trebuia să mă ascund. Când veneam acasă „spart” trebuia să îi evit pe ai mei (n.r. părinții). Nu știu să îți spun acum, nu îmi vin foarte multe chestii în minte.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cât de greu a fost să te reabilitezi? Adică să îți revii?
Fost consumator: Să îmi revin…. a fost greu pentru că la un moment dat, când încerci să nu mai consumi deloc și te-ai obișnuit cu chestia asta, chiar îi simți lipsa. Și a trebuit să iau totul treptat, ușor. Nu am mai ieșit din casă, nu mai comunicam cu multă lume. Dar am zis că e mai bine așa decât să îmi pară rău mai târziu.
ȘTIRI PENTRU COPII: Dacă ai mai fi în aceeași postură ca atunci, te-ai apuca să consumi iar droguri? Ai lua aceleași decizii?
Fost consumator: Nu. Nu aș mai apela deloc la așa ceva. Mi-aș găsi un anturaj mai liniștit, nu aș mai sta printre oameni dubioși. Pentru că am văzut adevărata față.
ȘTIRI PENTRU COPII: De ce crezi tu că se apucă tinerii să consume?
Fost consumator: Probabil pentru că asta le prezintă media. Asta văd ei în filme, în seriale, la știri. Asta li se pare lor că este cool. Dar nu e deloc cool. Este cu totul și cu totul o altă poveste când dai de ea.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ai avea un mesaj pentru cei care sunt curioși, dar nu s-au apucat încă?
Fost consumator: Da. Nu încercați pentru că nu este ceva bun, deloc.
Conform Raportului Național al Agenției Antidrog din anul 2019, la nivelul populaţiei generale se identifică o prevalenţă de-a lungul vieţii a consumului oricărui tip de drog ilicit de 7,6%. Prevalenţa în ultimul an a acestui tip de consum este de 4,1%, în timp ce, pentru consumul din ultima lună se observă o prevalenţă de 1,8%. Faţă de studiul din anul 2018, se observă creşteri pentru toate cele trei tipuri de consum. Diferenţele de tendinţă înregistrate pot fi explicate prin revigorarea interesului pentru noile substanţe psihoactive, dar şi prin evoluţia consumului de canabis, care, deşi înregistrează cele mai mici valori din Europa, îşi continuă tendinţa ascendentă. Ratele sunt de două ori mai mari în rândul adulților tineri (grupa de vârstă 15-34 ani), prevalența de-a lungul vieții fiind de 15,3%, prevalenţa în ultimul an 9,4%, iar pentru consumul din ultima lună se observă o prevalenţă de 4,5%.
Dubios: nesigur, îndoielnic; suspect;
Cool: grozav (din engleză);
Prevalență: precădere, preponderență;
Legale: etnobotanice; Droguri sintetice care au aceleași efecte ca drogurile psihoactive populare;
Sursa foto Pixabay / rebcener-moscow