Educația se digitalizează! Copiii vor fi adaptați pentru meseriile viitorului – SMART-Edu
Educația românească se digitalizează. Proiectul SMART-Edu își propune să creeze o Românie educată și adaptată la nevoile viitorului. Află cum poți să propui și tu modalități de a îmbunătăți viitorul sistem românesc de învățământ.
Ministerul Educației și Cercetării a lansat astăzi, 26 octombrie, SMART-Edu, un proiect ambițios care își propune modernizarea și digitalizarea sistemului românesc de învățământ și adaptarea lui la nevoile viitorului. Smart-Edu, adică Școala Modernă Accesibilă bazată pe Resurse și Tehnologii, este un proiect care se va desfășura pe perioada a mai multor ani și care va fi dus la finalizare până în anul 2027.
Noul sistem va fi unul rapid care să se adapteze nevoilor elevilor și al pieței de muncă. Creșterea economică bazată pe meseriile viitorului este una dintre prioritățile proiectului. Scopul final este ca România să genereze cel mai buni angajați din lume, în special în domeniul IT. Pentru a putea împlini acest scop îndrăzneț, educația digitală va începe deja de la grădiniță. Un studiu a arătat că o mare parte din slujbele pe care le vor avea în viitor copii de azi nu sau inventat încă. Din această cauză ei trebuie să primească o educație modernă care să le permită adaptarea condițiilor din viitor.
250.000 de copii nu au acces la dispozitive electronice
În prezent, realitatea este una tristă pentru mulți copii din România. Doar 30% dintre cetățeni au competențe digitale de bază. De asemenea, există o diferență considerabilă între mediul rural și cel urban din punct de vedere al posibilităților și al condițiilor. Peste 250.000 de copii nu au acces la niciun dispozitiv electronic. Pe lângă asta, aproximativ 2200 de localități nu au acces la internet. Din această cauză Ministerul Educației și Cercetării promite o modernizare a mediului rural înainte de a putea vorbi despre un învățământ digital.
Momentan proiectul este în stadiul de consultare publică până pe data de 9 noiembrie. Asta înseamnă că oricine poate veni cu propuneri. Propunerile pot fi depuse accesând acest link.
În perioada 9 noiembrie – 7 decembrie vor avea loc dezbateri și grupuri de lucru. Specialiștii din domeniu vor analiza toate propunerile și le vor dezbate pentru a se asigura că sistemul va fi bine pus la punct.
Din 7 decembrie până în ianuarie va începe perioada de elaborare și consultare publică. În această fază populația va putea da feedback propunerilor lansate de minister.
Începând cu februarie 2021 proiectul va fi derulat până în anul 2027 când ar trebui să fie finalizat. SMART-Edu va depinde de sprijinul mediului privat, în special al domeniului IT. De asemenea, ONG-urile vor avea un rol activ în asigurarea reușitei proiectului. Toată societatea va contribui, de fapt. Este o responsabilitate colectivă de a asigura o educație modernă generațiilor viitoare.
Pentru mai multe știri interesante și invitații la evenimente vizitați site-ul ȘTIRI PENTRU COPII.