Peste 70 de copii români prezenți la Festivalul de la Cannes
Chiar dacă anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes nu participă niciun film de lungmetraj românesc, totuși, la secțiunea de scurtmetraj țara noastră este foarte bine reprezentată. Iar cei mai tineri participanți sunt cu siguranță cei peste 70 de copii români talentați care joacă în cele două filme de scurtmetraj de la secțiunile Short Film Corner și Romanian Short Waves. „Aventurile Micilor Vedete în parc” și „Micile Vedete descoperă secretul magneților” sunt două filme pentru copii, producții ale Școlii românești de Film și Televiziune pentru Copii „Micile Vedete”.
Ariana Pendiuc, regizorul filmelor, se înscrie și ea în categoria participanților cu o medie de vârstă sub 30 de ani. În 2010, ea devenea cel mai tânăr regizor român ale cărui filme au fost selecționate la Festivalul de la Cannes. De atunci, atât parcursul ei, cât și al echipei de tineri cineaști, din care fac parte Ema Pendiuc (producător) și Cosmin Croitoru (director de imagine), a bifat nu mai puțin de 4 prezențe pe riviera franceză, în cadrul celui mai important festival de film din lume. Anul acesta, participarea la festival a celor două filme a beneficiat de sprijinul Institutului Cultural Român.
„Dubla reușită de anul acesta îmi dă încredere că suntem pe drumul cel bun și este o recunoaștere a talentului, dar și a unei pregătiri temeinice a copiilor absolvenți ai școlii noastre. Gândiți-vă că în aceste filme sunt copii care au chiar și 4 ani, iar cei mai „vârstnici” au 12 ani”, a declarat Ariana.
Ema Pendiuc, producătorul filmelor, dar și actriță în filmul „Micile Vedete descoperă secretul magneților” a subliniat: „Una este să lucrezi cu unul, doi, cinci copii actori într-un film și cu totul altceva este să joace în film peste 35 de copii. Iar fiecare din ei are un rol bine evidențiat. În asta constă de fapt greutatea și cea mai mare realizare a filmelor din seria „Aventurile Micilor Vedete”. Patru dintre ele au participat până acum la Cannes, însă sunt 17 filme în total, realizate într-un timp atât de scurt. Și în luna iunie mai filmăm încă două.”
Referindu-se la parcursul din ultimii ani de la Festivalul de Film de la Cannes al regizorului Ariana Pendiuc și al copiilor care joacă în filmele regizate de ea, criticul de film Irina Margareta Nistor, prezentă la festival, a spus: „Faptul că există o continuitate, după părerea mea, e o chestiune câștigată. Este un lucru rar, fiindcă dacă o să luăm lista cu toți cei care au câte un scurtmetraj acum, la festival, rareori se întamplă să revină”.
Pelicula „Aventurile Micilor Vedete în parc” tratează tematica protejării mediului înconjurător și prezintă o poveste parcă ruptă din realitate. În locul unui parc dintr-un cartier de locuințe din București, se aprobă construirea unui mare centru comercial. Întâmplător sau nu, tocmai în acest parc se află singurul loc de joacă pentru copii, iar aceștia se decid să nu stea nepăsători, ba din contră, să rezolve situația așa cum știu ei mai bine.
În cel de-al doilea film participant anul acesta la celebrul Festival de la Cannes,„Micile Vedete descoperă secretul magneților”, Anisia, o fetiță care a fugit de acasă pentru a scăpa de sfaturile nesfârșite ale mamei, se reîntoarce la școală, unde încearcă să pătrundă neobservată la ora de fizică. Din dorința ei de a se reintegra cât mai rapid în colectivul clasei, Anisia începe să facă propriile experimente cu… magneți.
Școala „Micile Vedete” (www.micilevedete.ro) este prima Școală de Film și Televiziune pentru Copii din România, care se adresează exclusiv copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani, oferind o pregătire practică axată pe 3 discipline: tehnică de filmare, interpretare și dicție, indispensabile unor viitori profesioniști în aceste domenii. La aproape 4 ani de la înființare, Școala „Micile Vedete” se mândrește cu un portofoliu de 17 filme de scurtmetraj pentru copii, pe teme educative, cu sute de copii instruiți și foarte multe roluri jucate de Micile Vedete în filme, spoturi publicitare și emisiuni TV.