Ora de iarnă. Ce înseamnă şi de ce există? Atenție la noapte!
Schimbarea de oră poate fi deranjantă. În primele zile sau chiar săptămâni, organismul nostru o resimte. În special dacă avem un orar organizat. Cel mai mult ne afectează somnul. Trecerea la această oră se va face la noapte.
Ora de iarnă. Ce înseamnă, de ce există şi cum funcţionează? Există şi oră de vară? ŞTIRI PENTRU COPII vă răspunde acestor întrebări cât se poate de simplu.
Planeta noastră se învârte în jurul Soarelui. O singură „tură” de Soare durează un an. În acest timp, Pământul, de asemenea, se învârte în jurul axei sale. O singură rotaţie durează o zi. În timpul acestei rotaţii, lumina Soarelui acoperă jumătate din glob, deci treptat orice zonă a acestuia va primi şi lumină şi întuneric. Datorită acestei rotaţii, pe planetă se formează noaptea şi ziua.
Soarele nu se află însă în centrul acestui cerc imaginar pe care Pământul se plimbă. Nefiind exact în mijloc, înseamnă că Pământul va fi mai aproape de Soare într-o anumită parte a călătoriei. Aflându-se mai aproape, planeta este mai caldă şi mai luminată decât în mod normal. Exact opusul se întâmplă… în partea opusă, desigur. Astfel se formează anotimpurile iarnă şi vară.
Între cele două anotimpuri avem perioade moderate. Primăvara, natura „reînvie” pentru că se topeşte zăpada şi se transformă în apă, care intră în pământ şi ajută plantele să îşi găsească „mâncare”. Toamna temperaturile scad în comparaţie cu cele din vară, deci natura începe să intre „la adăpost”.
Datorită acestui ciclu al naturii, cauzat de… mersul lucrurilor in univers… Omul a vrut să profite cât mai mult de lumina zilei pe perioada caldă, pentru a realiza cât mai multe activităţi, fără să consume resurse pentru a genera lumină. De asemenea, a căutat modalităţi de a reduce costurile în timpul sezonului rece, în care producţia este oricum scăzută.
Ora de vară
Din acest motiv, pe la începutul secolului al XX-lea, au fost inventate „ora de vară” respectiv „ora de iarnă”. Ora de vară a fost de fapt invenţia, iar ora de iarnă era doar ora normală. În engleză, daylight saving time, ora de vară presupunea utilizarea mai eficientă a orelor de zi, în care lumina era oferită de soare, fără a trebui să se consume petrol, pentru că la vremea aceea, lumina era generată cu ajutorul unor lămpi pe petrol, resursă foarte importantă şi costisitoare.
Această economisire, sau mai degrabă utilizare mai eficientă, a luminii soarelui s-a realizat prin schimbarea orei. Atât. Ora 7 dimineaţa devine ora 8. Ceea ce înseamnă că oamenii trebuiau să se trezească cu o oră mai devreme decât erau obişnuiţi.
Este oare benefică ora de vară?
Specialişti economici spun că este inutilă iar cei din domeniul medicinii spun chiar că este dăunătoare. Deci benefică sigur nu este. În orice caz, planeta nu ţine cont de metoda prin care numărăm noi distanţa şi viteza ei. Aşa că ora poate rămâne aceeaşi, fără să se creeze confuzie. Pentru că ziua, adică durata în care avem lumină solară va fi mereu diferită, în funcţie de anotimp, iar cine vrea să profite la maxim de ea, se poate trezi singur mai devreme.
Comisia Europeana a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa. Cum nu s-a luat încă nicio decizie oficială, ora de iarnă se va schimba și în 2020. Trecerea la această oră se face pe data de 24 spre 25 octombrie. O să fie ultimul weekend din lună. Ora 4 AM va deveni ora 3 AM.