Locuri de poveste din România. După pandemie vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile, iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, azi continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Astăzi vorbim despre Podul lui Dumnezeu, care este o adevărată minune a naturii. Podul lui Dumnezeu sau Podul natural, cum mai este numit, se află în comuna Ponoarele, județul Mehedinți. Un lucru cu adevărat interesant la acest pod este faptul că s-a format singur, fiind o uriașă arcadă de piatră. Mai mult decât atât, acest pod este circulat de mașini. Pe acolo trece șoseaua Baia de Aramă – Drobeta Turnu Severin.
Formarea lui a rezultat în urma prăbușirii peretelui superior al peșterii, iar dimensiunile pe care podul le are sunt unele foarte mari. Nu are cum să treacă neobservat. Măsoară 30 m lungime, 13 m înălțime, 22 m lățime și 9 m deschidere. Podul lui Dumnezeu este unul dintre cele trei poduri naturale existente în lume. Este al doilea ca mărime și singurul pe care se poate circula cu mașina.
Primăria Ponoarele explică care sunt zonele cele mai potrivite de unde poate fi admirat podul. „Podul poate fi admirat în toată măreția sa din Crovul Peșterii, de unde se dezvăluie deschiderea spre Valea Pragului și structura lui etajată formată din blocuri de calcar suprapuse, supuse eroziunii și vremuirii. Privit din partea opusă, dinspre Valea Turcului, Podul se impune ca un arc uriaș, împietrit, pe sub care se admiră Dealul Peșterii și seninul cerului”, se arată pe site-ul Primăriei Ponoarele.
Legende
De Podul lui Dumnezeu, și mai ales de această denumire, se leagă multe legende. Pe una dintre ele o prezintă tot primăria, pe site. „Lui Dumnezeu i s-a făcut milă de oamenii din Ponoarele care nu puteau trece Valea Pragului și l-a alungat pe diavol care se adăpostea în peștera de la Pod. Dracul a fugit și atunci tavanul peșterii s-a prăbușit, iar Dumnezeu a făcut podul pentru oameni. Dracul a ieșit la Zătonul Mare zgâriind cu ghearele stâncile din Dealul Peșterii. Acolo s-a așezat pe o piatră care-i poartă și acum numele (Stânca Dracului)”, se arată pe site-ul primărie Ponoarele.
O altă legendă spune că deseori pe acel pod au loc accidente grave. Șoferii zboară cu mașinile de pe pod și totuși, nu există victime. Oamenii locului spuneau că trebuie să fie o intervenție divină la mijloc și i-au pus acest nume.