EXCLUSIV. Peste 6700 de elevi din Timiș nu au dispozitive pentru orele online
Inspectorul școlar general al județului Timiș, Marin Popescu, a prezentat în videoconferința de astăzi situația epidemiologică a școlilor din Timiș. De asemenea, a explicat cum se vor desfășura lucrurile dacă se trece la scenariul roșu. ȘTIRI PENTRU COPII a întrebat pentru voi. iata ce am aflat: peste 6700 de elevi din Timiș nu au dispozitive pentru a intra la orele online.
Înainte de toate, vă prezentăm situația epidemiologică a județului Timiș. Iat-o:
un număr de 51 de elevi sunt spitalizați
737 de elevi sunt carantinați sau izolați
33 de cadre didactice spitalizate
5 cadre didactice auxiliare spitalizate
6 cadre nedidactice spitalizate
152 de cadre didactice se află în carantină sau izolare, dar continuă predarea online
32 de cadre didactice intră în concediu medical
9 cadre didactice auxiliare și 9 cadre nedidactice se află în izolare sau carantină
În ceea ce privește scenariile după care funcționează unitățile de învățământ din Timiș, acestea arată în felul următor:
47 de unități funcționează în scenariul roșu (46 din cauza infectării, iar Liceul de Arte Plastice din cauza problemelor de infrastructură)
277 de unități de învățământ funcționează în scenariul galben
267 de unități de învățământ funcționează în scenariul verde
Cerere pentru echipamente
După cum bine știți, nu toți copiii au acasă un echipament de pe care să participe la orele online. În județul Timiș sunt peste 6700 de copii care nu au astfel de dispozitive, din datele pe care le are inspectoratul școlar. Este posibil însă ca numărul lor să fie unul mai mare. Asta deoarece, pentru a beneficia de un dispozitiv, părinții trebuie să facă o cerere către școală.
„Am făcut o solicitare către unitățile de învățământ ca acei copii care nu au echipamente să depună o cerere către unitatea de învățământ. Unitatea de învățământ ne-a transmis nevoia în baza cererilor de solicitare făcute de către familii. Și numărul acesta este undeva la 6730. Peste 6700 cu siguranță, dar nu ajung la 6800. Deci s-a depus o cerere de către familii și copii la școli, școlile au centralizat și ne-au trimis nouă nevoia. Cu alte cuvinte, în baza acestor cereri, pe măsură ce evoluează achiziția și primim echipamente, le dăm către unitățile de învățământ. Dar numai acestor copii care au solicitat, care ne-au transmis că au nevoie de echipament”, a explicat Marin Popescu, inspectorul școlar general al județului Timiș.
Educație fizică și sport în online
Educația fizică și sportul este una din disciplinele care au de suferit în această perioadă de învățare online. Cum vor face sport copiii? ȘTIRI PENTRU COPII a intrebat. Ne-a răspuns inspectorul școlar general, Marin Popescu. „E destul de complicat să faci sportul online. Cu siguranță profesorii vor face, exact cum s-a întâmplat în zona de debut a pandemiei, în sensul în care profesorii vor discuta cu ei chestiuni legate de istoria sportului, de tutoriale pentru mișcare. Vor face mișcare în casă efectiv, le vor stimula interesul pentru mișcare împreună cu familia. Contează foarte mult comunicarea în acest context. Sunt situații în care profesorii de sport se filmau în sală sau acasă făcând exerciții pe care elevii să le facă acasă. E destul de delicată situația în acest context, dar important este să fim aproape de elevi și să simtă faptul că ne dorim să le menținem interesul pentru mișcare”, a spus Marin Popescu, inspectorul școlar general al județului Timiș.