Ce preferaţi? Câinii sau pisicile? Un prieten de nădedje care vă ţine companie şi la bine şi la greu sau o pisicuţă simpatică şi abilă?
De la începutul timpurilor, oamenii au domesticit diferite specii de animale care aduceau anumite avantaje. Fie ele doar surse de hrană, mijloace de transport sau chiar de protecţie, animalele domesticite au avut parte şi ele de anumite avantaje.
Există totuşi două specii de animale domestice care au reuşit să domine, astfel încât a fost creată o nouă denumire pentru ele: animale de companie. Spre deosebire de animalele domestice, animalele de companie nu sunt folosite pentru a uşura munca omului, pentru hrană sau pentru resursele generate.
Cine câştigă lupta?
Câinii şi pisicile sunt liderii clasamentului. Nu vei auzi niciodată pe cineva spunând că un papagal este cel mai bun animal de companie. Este general acceptat faptul că felinele şi prietenii noştri canini sunt în top. Dar care dintre cei doi deţine locul 1? Ce preferaţi? Câinii sau pisicile?
Stăpânii de animale se împart atunci când vine vorba de alegerea patrupedului superior. Şi pe bună dreptate, omul a evoluat suficient încât să nu mai aibă nevoie de niciunul dintre ei, deci este doar o chestiune de preferinţe.
Totuşi, din punct de vedere ştiinţific, există un favorit. Câinele. Dar nu vă faceţi griji, există motive solide şi pentru iubirea faţă de pisici. Nu degeaba ocupă poziţii de top.
Animal antidepresie
Ce preferaţi? Câinii sau pisicile? Orice rasă de câine produce o creştere a moralului şi reduce stările mentale negative precum stresul, depresia sau singurătatea. Acest efect este simţit şi asupra altor specii, nu doar asupra oamenilor. Câinii pot întări moralul altui câine sau chiar al pisicii.
Şi pisicile pot face asta. Dar pe lângă această abilitate pasivă, câinii, în funcţie de rasă, pot avea abilităţi remarcabile de urmărire, protecţie, intimidare şi chiar suport pentru persoane cu handicap.
Există totuşi o problemă. Pisicile pot fi purtătoare de Toxoplasma gondii, un microorganism parazit care se reproduce doar în pisici şi care ar face orice să ajungă la acestea. Este dovedit ştiinţific că acest parazit influenţează comportamentul „victimelor” reducând frica şi abilităţile senzoriale.
Dar înainte să vă alungaţi pisica şi paraziţii ei, care controlează mintea, trebuie să știți că medicina este la curent cu aceste lucruri şi există vaccinuri, iar pisica voastră are şanse să contracteze acest parazit doar de la rozătoare. Deci, felinele de apartament sunt, în mare parte, în siguranţă.