Lacul Iezer Călărași a secat, iar multe specii de păsări au de suferit
În mai puțin de trei luni Lacul Iezer Călărași a secat, iar multe specii de păsări au de suferit. Societatea Ornitologică Română (SOR) face apel către instituțiile responsabile să găsească urgent soluții pentru ca lacul să fie restabilit în cel mai scurt timp. ȘTIRI PENTRU COPII vă oferă detalii.
Lacul Iezer Călărași, care se întinde pe o suprafață de 550 de hectare, nu mai are pic de apă. Iar dacă lucrurile nu-și revin la normal, biodiversitatea va fi afectată iremediabil, informează SOR. Pentru multe specii de păsări, Lacul Iezer este unul dintre locurile preferate unde poposesc în drum spre locurile în care își petrec iarna. Un număr de 32 de specii protejate în Europa, majoritatea acvatice, se odihnesc în timpul migrației la lac.
Printre speciile de păsări care suferă din cauza faptului că lacul a secat se numără gâștele cu gât roșu, care ajung în mai puțin de două luni din ținuturile reci. De asemenea, de suferit au și cele două specii de pelicani care trăiesc în România, pelicanul creț și cel comun. Pe lângă aceste specii, mii de alte păsări din zeci de specii au de suferit, mai ales că secarea s-a produs acum, în timpul migrației. Pentru ele Lacul Iezer Călărași reprezenta un loc important în care se odihnesc și se hrănesc. Datorită biodiversității sale, Iezerul Călărași a fost declarat arie naturală protejată și „zonă umedă de importanță internațională” de către Convenția Ramsar.
Cauzele secării
Principala cauză pentru care lacul a secat este un stăvilar defect. Acesta este amplasat între Lacul Gălățui și canalul care alimentează Lacul Iezer Călărași.
„Este nevoie ca acest stăvilar să fie repus rapid în funcțiune pentru a readuce la viață Iezerul Călărași. Dar acest stăvilar defect, aflat în responsabilitatea administratorului Lacului Gălățui, deși este principala cauză, nu este singura. De-a lungul timpului, pe canalul care alimentează lacul Iezer Călărași au fost făcute multe treceri, unele ilegale, folosite de fermierii și crescătorii de animale din zona Iezerului. Aceste treceri, majoritatea tuburi de beton, s-au transformat în tot atâtea obstacole de-a lungul canalului și au afectat din ce în ce mai mult debitul de apă cu care era alimentat lacul Iezer Călărași”, a declarat ornitologul SOR, Emil Todorov.
O altă cauză pentru care lacul a secat este seceta. „Seceta cu care ne confruntăm anul acesta este încă unul din factorii care au contribuit la reducerea debitului de apă, dar cu siguranță nu ar fi dus la transformarea lacului Iezer Călărași într-un deșert. La jumătatea lunii august, lacul Iezer Calarasi a fost secat complet. Înregistrările prin satelit din perioada iulie – octombrie arată rapiditatea cu care apa a dispărut din albia lacului. Filmările și fotografiile făcute recent de echipa SOR în teren dovedesc că situația este neschimbată”, mai explică Emil Todorov.
Dicționar
Biodiversitate: diversitate din punctul de vedere al elementelor biologice
Iremediabil: care nu se poate remedia, îndrepta; neremediabil; care este fără leac