“Copiii vor să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă dincolo de viața reală” – Dialog cu scriitoarea Sînziana Popescu despre minunata lume a poveștilor
Sînziana Popescu este o prozatoare și autoare de teatru pentru copii și tineret. Autoarea seriei fantasy „Andilandi”, apărută la editura Nemi, a fost joi, 18 aprilie la Librăria Două Bufnițe din Timișoara. Copiii au fost fascinați de poveștile autoarei și nerăbdători să știe când apar și restul volumelor din colecție.
Mai citesc copiii basme?
Da, copiii mai citesc basme deoarece sunt foarte curioși să afle relația între cele două lumi, cea reală și cea din basme. Vor să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă dincolo de viața reală.
Cât de atrăgătoare sunt poveștile nemuritoare pentru ei?
Depinde de ilustrațiile pe care le au cărțile, de gusturile fiecărui copil, dar în general copiii zilelor noastre sunt atrași de tot ce înseamnă zâne, zmei, feți frumoși, balauri, de tot ce ține de personaje sofisticate, de forțele binelui și ale răului, de regi și regine.
Cu cine se identifică copiii din lumea filmelor, a muzicii și a cărților contemporane?
Copiii se identifică cu personajele pe care le întâlnesc în timpul lecturii, cu eroii din cărțile scrise sau din desenele pe care le vizionează. Mai exact cu personajele năzdrăvane în care se poate regăsi orice copil din zilele noastre.
Cât de greu le este copiilor să își găsească eroii, așa cum făceam noi pe vremuri?
Copiilor nu le este foarte greu să își găsească eroii deoarece fiecare copil este pasionat de un personaj anume pe care el îl consideră erou și se regăsește în acel personaj pentru că are anumite trăsături și limbaj specific personajului ales. Prin gesturi, comportament și limbaj încearcă să semene cu eroul preferat.
Dacă ar fi să creați un personaj imaginar care să reprezinte eroul ideal, cum ar fi?
Personajul imaginar care să prezinte eroul ideal pentru mine ar fi un făt frumos în miniatură care să aibă absolut toate calitățile bine conturate și educative pentru cei mici.
Ce vă întreabă copiii la întâlnirile cu ei, ce vor să știe?
Cel mai des copiii sunt curioși de cum am ales perosnajele, de cât timp am avut nevoie ca să redactez poveștile pe care ei le citesc, de durata publicării următoarelor volume și multe alte curiozități.
Cât de mare este concurența jocurilor pe tabletă sau telefon pentru lumea basmelor?
Asta depinde foarte mult de autorul cărții, pentru că dacă nu ai știut de la început cum să captezi atenția copilului atunci el îți arată dezinteresul față de lectura respectivă. De la început trebuie să îl fascinezi și cu siguranță nu va mai lăsa cartea respectivă din mână până la final. Eu nu aș considera un pericol jocurile virtuale pentru copii. Depinde cum le este împărțit timpul de către părinți. Trebuie să aiba timp pentru toate: scoală, teme, joacă fie pe calculator fie cu prietenii, citit și odihna necesară unui copil în creștere. Sfatul meu este ca părinții sau învățătorii să nu impună o anumită lectură copiilor pentru că în felul acesta îi îndepărtează pe copii de lumea cărților. Important este să citească și nu vor citi ceva ce nu le place sau ce nu le captează atenția încă de la primele pagini.