Cifre de speriat. Poluarea cu plastic crește de la o zi la alta. Ce facem?
Poluarea cu plastic crește de la o zi la alta și e cu greu să spunem că în direcția aceasta ar exista și o veste bună. Poate doar că acest lucru poate fi corectat dacă întreaga umanitate își schimbă mentalitatea asupra fabricării, utilizării și aruncării ambalajelor din plastic. În România, un proiect legislativ care avea în vedere costuri pentru utilizarea de PET-uri (sticle de plastic), nu a fost încă validat.
Deși preocuparea pentru colectarea deșeurilor din plastic la nivel global pare că este tot mai mare, în realitate natura întreagă, de la ape la munți, e acoperită de deșeuri din plastic. Se estimează că în următorii 10 ani gunoiul din apele planetei va atinge 58 de milioane de tone pe an.
Sună înfiorător și este, totuși, o veste bună. Estimarea ia în considerare mii de angajamente ambițioase ale autorităților din întreaga lume care promit reducerea poluării cu plastic. Fără aceste promisiuni însă, scenariul este unul de două ori mai rău. În 2030 cantitatea de deșeuri care va polua mediul înconjurător va fi de 99 de milioane de tone, dacă nu se schimbă nimic. Jenna Jambeck de la Universitatea din Georgia a aproximat aceste calcule. Ca să vă faceți o idee, arată profesorul universitar, e ca și cum o basculantă ar descărca încărcătura plină cu deșeuri din plastic timp de un an, zi de zi, minut de minut (da, în fiecare minut!), scrie Național Geographic.
Cum putem schimba situația?
Două studii diferite, primul organizat de University of Maryland’s National Socio-Environmental Synthesis Center și cel de al doilea, ai cărui autori sunt Pew Charitable Trusts și SYSTEMIQ (Londra) arată că milioanele de tone de plastic care plutesc pe apa mărilor și oceanelor se datorează creșterii producției de plastic. Aceasta depășește capacitatea lumii întregi de a ține pasul cu colectarea selectivă și reciclarea ambalajelor. Deșeurile din plastic ar putea fi reduse semnificativ prin reciclare. În prezent se reciclează doar 12% din plastic din lume.
Mai mult decât atât, proiectul SESYNC solicită curățarea deșeurilor de pe țărmurile apelor, acolo unde este posibil. Pentru a face asta la nivel global ar fi însă nevoie de participarea a unui miliard de oameni, anual.
De ce nu ne oprim pur și simplu din producerea plasticului?
Pew le-a cerut producătorilor reducerea producției de plastic nou nou cu aproximativ 11%. Acesta a argumentat că există deja suficiente deșeuri din plastic care ar putea fi reciclate pentru a satisface cererea pieței. Doar că plasticul nou este mult mai ieftin de confecționat decât dacă s-ar recicla cel vechi.
Cu adevărat trist este că producția de plastic nou este pogramată să se dubleze până în 2050. Asta deoarece există o cerere tot mai mare pentru piesele ușoare de automobile și materialele utilizate pentru construcția caselor.
Cum vor evolua lucrurile?
Din punct de vedere istoric, producția de plastic a crescut aproape continuu începând cu anii 1950. De la 1,8 milioane de tone în 1950 s-a ajuns la 465 de milioane de tone în 2018. Începând din 2017, 7 miliarde din cele 8,8 miliarde de tone produse la nivel global, pe parcursul întregii perioade, au devenit deșeuri.
Alliance to End Plastic Waste, fondată anul trecut din 50 de mari coporații din industrie, s-a angajat să investească 1,5 miliarde de dolari în crearea de soluții pentru îmbunătățirea metodelor de colectare a deșeurilor de plastic și reciclare în produse noi. Până în prezent, a lansat 14 proiecte, multe în Asia de Sud-Est și Africa. Acestea includ în Filipine, Indonezia și Ghana, țări serios afectate de poluarea cu mase plastice.
Efectele minimizării poluării
Martyn Ticknet, șeful dezvoltării proiectului Alianței, vede o legătură destul de mare între reducerea cantității deșeurilor de plastic și eforturile globale ale oamenilor de știință de a închide gaura din stratul de ozon care a început în anii 1970. Anul trecut gaura s-a micșorat la cea mai mică dimensiune înregistrată de la descoperirea sa. Efectul e pus pe seama acțiunilor de ecologizare.