EXPRESIA SĂPTĂMÂNII – A băga mâna în foc. Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. Deseori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII prezintă săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „a băga mâna în foc”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
Întâlnim des expresia „a băga mâna în foc”. Mulți oameni folosesc expresia în vorbirea de zi cu zi. Această expresie semnifică garanția persoanei care o folosește pentru o altă persoană, sau de ce nu, pentru un eveniment care va avea loc. De asemenea expresia mai are ca sinonime „a garanta”, „a susține cu tărie”.
De unde provine această expresie?
Aceasta reflectă vechiul obicei practicat în perioada Evului Mediu de a pune la încercare vinovăția (sau nevinovăția) cuiva pe baza efectelor produse de arsuri când acesta (n.r. persoana) lua în mână un fier înroșit de foc. Aceste practici erau considerate „probe” judiciare perpetuate până în Evul Mediu. Probele constau în supunerea la diferite încercări precum cea a focului sau a apei în clocot. Se considera că perioana care nu rezista probei era vinovată.
Conform lui Artur Gorovei (academician român, folclorist, etnograf, membru de onoare al Academiei Române), proba focului era rezervată pentru „lumea de jos”. Nobilii recurgeau la duel. Cel care era rănit sau ucis era considerat vinovat, iar țăranii și servitori „făceau proba cu apa clocotită, cu ulei și grăsime clocotită, ori cu plumb topit” (Descântecele românilor, 1931, p.66), relatează Ziarul Lumina.
Dicționar
Clocotit: care fierbe sau a fiert în clocote:
A perpetua: a face să dureze sau a continua să dureze veșnic sau vreme îndelungată;