Dacă e marți, ȘTIRI PENTRU COPII vă prezintă o nouă fobie. Astăzi vă prezentăm ichthyophobia, adică frica de pești. Denumirea vine din limba greacă, unde „ichthýs” înseamnă „pește”, iar „phobos” înseamnă „frică”. În continuare vă prezentăm cauzele, simptomele și tratamentul acestei fobii.
Frica de pești poate fi atât față de cei morți cât și de cei vii. Oamenii care se tem de pești tind să aibă un atac de panică chiar și atunci când se gândesc la pești, nu numai dacă îi văd. Acest lucru le poate afecta viața de zi cu zi.
De obicei cauzele acestei fobii sunt legate de experiențe neplăcute sau traumatice din copilărie. De exemplu, frica de pești se poate dezvolta în urma unei farse făcute de prieteni sau frați. Dacă fobicul a fost speriat de un cap de pește mort sau ceva asemănător, el își va aminti acest episod și se va îngrozi ori de câte ori va avea de-a face cu peștii. Chiar dacă totul a fost o glumă, această glumă se poate transforma foarte ușor în fobie. Persoanele cu tulburări de anxietate tind să creadă că peștii sunt responsabili de multe boli, iar acesta este unul dintre factorii declanșatori ai fricii de pești.
Simptome și tratament
Simptomele pe care un fobic le prezintă sunt atât fizice cât și psihologice. Câteva dintre ele sunt: țipătul, plânsul, senzația de greață, vărsături, leșin, amețeală, tremurat, senzația de sufocare. De asemenea, fobicii tind fie să fugă și să se ascundă, fie rămân paralizați în locul în care se află. Multe persoane cu frică de pești se tem să înoate sau chiar să meargă pe jos pe lângă o plajă. Totodată, este foarte posibil ca aceștia să refuze să-și viziteze prieteni care au acvarii sau boluri cu pești.
Partea bună este că, la fel ca multe alte fobii, frica de pești poate fi tratată. Dr. John B. Watson, expert în terapia comportamentală, recomandă expunerea treptată pentru depășirea fricii de pește, conform Fearof. În orice caz, dacă aveți ichthyophobie sau cunoașteți pe cineva care se confruntă cu această fobie, cel mai bine este să apelați la un specialist. Împreună cu el se va depista cauza fricii și în funcție de asta se va stabili care este cea mai potrivită metodă de tratament.