Copiii în perioada pandemiei. Proiectul CONSENT desfășurat de Universitatea Babeș-Bolyai în parteneriat cu Universitatea din Oslo și Bergen, finanțat prin EEA Grants, a publicat raportul de cercetare „Copiii în perioada pandemiei”. Ce reiese din acest raport aflați de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Pandemia provocată de coronavirus ne-a afectat pe toți. Copiii se numără și ei printre persoanele afectate. Proiectul CONSENT desfășurat de Universitatea Babeș-Bolyai în parteneriat cu Universitatea din Oslo și Bergen, finanțat prin EEA Grants a publicat raportul de cercetare „Copiii în perioada pandemiei”.
Obiectivul studiului a fost captarea percepțiilor copiilor în ceea ce privește situația excepțională creată de pandemia Covid-19. Acesta (n.r. studiul) a fost realizat în perioada 26 aprilie – 14 mai 2020, pe perioada stării de urgență.
Studiul a cuprins 4225 de respondenți, copii și tineri, cu vârste curprinse între 6 și 19 ani. Vârsta medie a respondenților a fost 16,1 ani.
Concluzii
Concluziile permit punctarea câtorva aspecte importante care descriu impactul pandemiei asupra copiilor. Acestea (n.r. concluziile ) sunt următoarele:
Din punct de vedere al informării despre coronavirus și pandemie, televizorul și internetul sunt sursele primare utilizate de către copii.
În contextul creat de pandemie – mutarea școlii în spațiul online și limitarea posibilităților de deplasare și interacțiune față în față – frecvența utilizării internet-ului a crescut în rândul copiilor. În plus, copiii au profitat de această perioadă pentru a beneficia de mai multă odihnă decât în mod obișnuit.
Copiilor le-au lipsit cu precădere posibilitatea de a-și întâlni prietenii și ieșirile la plimbare și în oraș.
Incertitudinea generată de situația fără precedent creată de pandemie a fost resimțită de mare parte dintre copii; aceștia și-au împărtășit îngrijorările cu precădere părinților și prietenilor. De altfel, pentru mulți dintre copii, perioada pandemiei a însemnat construirea unei relații mai bune cu familia.
Ajustările pe care copiii au trebuit să le opereze în gestionarea timpului și activităților zilnice în noul context creat de pandemie și de starea de urgență au fost suplimentate de schimbările generate de sistarea cursurilor școlare față în față.
Circa 23% dintre elevi spun că toți profesorii lor și-au ținut orele în săptămânile premergătoare sondajului. Iar 42,8% că cele mai multe dintre cadrele didactice au făcut acest lucru. Situația în care toți profesorii și-au ținut orele este raportată în procente mai ridicate de către elevii din localitățile rurale.
Cei mai mulți dintre elevi au menționat Google Classrooms, Zoom și WhatsApp ca fiind modalitățile predilecte utilizate de profesori în activitatea de predare.
Elevii nu au fost în totalitate mulțumiți de modul în care profesorii au gestionat predarea online. Așa cum reiese din răspunsurile la întrebările deschise din chestionar. În speță, modificarea frecventă a platformelor utilizate, predarea fără componentă interactivă și numărul mare de teme se regăsesc des în observațiile elevilor.
Cei mai mulți dintre elevi alocă circa 2-3 ore temelor, respectiv parcurgerii orelor online.
În jur de 30% dintre copiii participanți la studiu au avut profesori receptivi la opiniile elevilor în legătură cu modul în care aceștia din urmă ar dori să se desfășoare orele.
Copiii în perioada pandemiei
Studiul răspunde nevoii de a examina o categorie de populație care este rareori cuprinsă în cercetări. Și care, în contextul generat de pandemie, a fost profund afectată de limitările impuse de situația epidemiologică.
Dacă sunteți curioși, puteți accesa studiul de aici.
Dicționar
A parcurge: a trece printr-un corp, a pătrunde prin…, a traversa, a răzbi;