Școala online crește riscul copiilor de a deveni supraponderali sau obezi
Școala online crește riscul de obezitate. Conform unui studiu realizat pe un număr de peste 4.000 de copii cu vârste cuprinse între 2 și 11 ani, datele preliminare arată că fiecare oră de somn în plus sau fiecare oră petrecută în fața ecranelor sunt asociate cu greutate peste cea sănătoasă. Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Tot mai mulți copii petrec din ce în ce mai mult timp în fața ecranelor. Copiii nu doar că nu mai fac mișcare, dar și alimentația sănătoasă începe să lipsească din programul lor.
Medicii atrag atenția asupra faptului că școala online crește riscul de supraponderalitate la copii. Conform unui studiu prezentat în cadrul Congresului European și Internațional de Obezitate, care a avut loc la începutul lunii septembrie, numărul de ore de somn și numărul de ore petrecute în fața ecranelor sunt asociate cu riscul creșterii în greutate în cazul minorilor.
Studiul a fost realizat pe un număr de peste 4.000 de copii între doi şi 11 ani din opt ţări europene.
O provocare pentru părinți
Datele arată faptul că pentru fiecare oră în plus petrecută în fața ecranelor riscul de îngrășare peste normal crește cu 16%. Iar pentru fiecare oră de somn în minus, riscul de suprapondere crește cu 23%. Așadar, școala online și reducerea timpului alocat activităților fizice transformă sarcina părinților legată de controlul alimentației și de asigurarea nutrienților necesari pentru dezvoltarea copiilor într-o provocare. Conform medicilor, părinții recunosc mai greu și de multe ori prea târziu un copil care are probleme de greutate.
„Copiii care au probleme de greutate stau mai mult în casă (şi acest lucru înseamnă de obicei că se joacă pe calculator / tabletă), practică mai rar sporturi. Aceștia ies în aer liber mai puţin comparativ cu cei care nu suferă de obezitate”, spune medicul nutriţionist Mihaela Posea.
Adolescenții, mult mai greu de controlat
În cazul adolescenților problema devine și mai gravă. Aceștia nu sunt dispuși să asculte de sfaturile părinților.
„Recomand adolescenţilor care fac şcoală online să îşi adapteze meniul zilnic astfel încât să aibă 3 mese principale şi 1 – 3 gustări. Și să nu “ronţăie” diverse alimente hipercalorice în timpul orelor, tentaţia spre acest obicei fiind mult mai mare. De asemenea, îi sfatuiesc să se mişte puţin prin casă dupa fiecare oră, să nu rămână 5 – 6 ore nemişcati în faţa ecranului. Dacă programul este aglomerat, pot să îşi adapteze biroul astfel încât sa poata sta și în picioare. Sau pot înlocui scaunul cu o minge medicinală gonflabilă, care solicită musculatura picioarelor şi a spatelui. În plus, le recomand să rămână activi şi după ore să facă exerciţii fizice, sport, să iasă cu bicicleta, să nu continue statul în faţa ecranului”, a declarat Dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriţie, boli metabolice.
Voi ați observat creșteri în greutate? Ce părere aveți?
Dicționar
Obezitate: creștere exagerată a greutății corporale;