De ce credeți că majoritatea adolescenților români îşi încep viaţa sexuală în clasa a X-a?
Sexualitatea este o chestiune majoră printre tineri deoarece vor exista mereu unii care au experimentat și cei care doresc să o facă. Majoritatea adolescenților români îşi încep viaţa sexuală în clasa a-X-a. Iar acum avem și explicația acestui fapt.
Cea mai recentă cercetare în domeniu, dată publicității chiar azi, arată că 66,5% dintre tineri și-au început viața sexuală după vârsta de 16 ani. Adică în clasa a X-a. Credeți că discută cu părinții despre asta? Nici vorbă. 71% dintre chestionați spun că apelează la prieteni atunci când au probleme sexuale, doar 29% adresându-se familiilor.
Printre motivele menționate de tineri pentru a nu aborda discuții de natură sexuală cu familia sunt teama de a nu crea situații stânjenitoare pentru ei și pentru membrii familiei (75%), dar și teama de a nu fi criticați pentru deciziile luate (25%). Cifrele sunt concluziile unui chestionar online, realizat de platforma de educație sexuală PlanificaNeprevazutul.ro, în perioada iulie – septembrie, la care au aplicat peste 1.200 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani.
Adolescenții români cred încă în mituri
Adolescenții români cred în multe mituri legate de sex. Mitul legat de contraceptive şi dezechilibrul hormonal cauzat de acestea este considerat a fi adevărat în proporție de 38% printre cei care au avut intimitate şi în proporție 62% printre virgini.
Peste 90% dintre respondenți știu că o femeie poate rămâne însărcinată de la primul contact sexual, dacă nu folosește o metodă contraceptivă sigură, dar 20% dintre ei sunt de părere că o femeie este protejată dacă face sex în timpul menstruației.
93% dintre cei activi sexual știu cum se folosește pilula de a doua zi (doar în cazul în care metoda contraceptivă folosită a eșuat, cât mai curând cu putință și nu mai târziu de 72 ore), pe când 20% dintre virgini nu au fost de acord cu această afirmație. Chiar și în aceste condiții, 57% dintre tinerii activi sexual au fost de acord că pilula de a doua zi se ia de maxim două ori într-un an.
Prezervativele reduc plăcerea? 36% dintre cei care și-au început viața sexuală sunt de această părere. În timp ce 30% dintre respondenți spun că o femeie nu poate rămâne însărcinată dacă partenerul se retrage la timp.
Tinerii români sunt informați cu privire la protecție şi sănătate
64% dintre tinerii din România susțin că sunt informați cu privire la metodele contraceptive. 68% dintre aceștia spun că au folosit contracepția începând cu prima experiență sexuală, arată cel mai recent chestionar online. Peste 50% dintre ei mărturisesc că se tem de posibilitatea contractării unor boli cu transmitere sexuală, în cazul contactelor neprotejate. Totuși, doar 25% au afirmat că nu au avut niciodată contacte neprotejate.
Tinerii români merg într-un procentaj destul de mare la medic, 70% dintre ei consideră că este normal să meargă, anual, la medicul specialist şi doar 30% merg doar la nevoie. Mulți tineri apelează la prieteni pentru probleme sexuale în locul familiei, 71% dintre chestionați și doar 29% merg la părinți.
Nu toți și-au început viața sexuală. 63% dintre respondenții virgini susțin că se tem de acel moment. Iar 37% sunt nerăbdători.
ȘTIRI PENTRU COPII te ține la curent cu ultimele noutăți. Citiți site-ul nostru în fiecare zi pentru mai multe informații.
Dicționar:
Contraceptive:constă în totalitatea metodelor folosite pentru evitarea sarcinilor nedorite.